Traumasymposium Karolinska äntligen tillbaka

Nyhet

Hela traumasverige samlades i tisdags på Traumasymposium Karolinska och temat i år var Katastrofscenarion.

Traumasymposium Karolinska är ett årligt förekommande inslag som har hållit på sedan 2015. Mötet samlar hela traumasverige och intressant nog både omvårdnad och läkare. Temat förändras varje år och i år handlar det om Katastrofscenarion. Det var planerat att gå av stapeln redan för två år sedan, men tvingades skjutas upp flera gånger på grund av coronapandemin.

– Till sist blev det av och temat är ju mer aktuellt än någonsin med tanke på omvärlden, krig och Sveriges mobilisering samt förberedelser inför katastrof och masskadehändelser, förklarar Gunnar Sandersjöö, Verksamhetschef Trauma Akut Kirurgi Ortopedi, Karolinska universitetssjukhuset.

Denna tisdag var Sune Bergströms aula fullsatt med 310 personer som fick ta del av ett flertal femton minuter långa föredrag. De avhandlade bland annat ämnen som: Skadepanorama efter civil masskadeskjutning, Trauma prediktionsmodeller i ett globalt perspektiv och Är helblod idealiskt vid masskadesituation?

Stämningen var fantastisk och Gunnar Sandersjöö var mycket nöjd efter dagens slut.

 – Vi behöver möten som detta för att lyfta blicken från Traumacentrum Karolinska till Traumacentrum Sverige, där vi samlar traumatologin och delar med oss av våra erfarenheter.

Text och foto: Josefine Franking