Livräddande insatser i somras med nya helikoptern

Nyhet

Förväntningarna var stora på Karolinska Universitetssjukhusets nya helikopter när den tog i bruk i våras. Helikoptern, den enda i Sverige som kan transportera patienter under avancerad intensivvård, har redan flugit över prognos och många livräddande insatser har gjorts med hjälp av den i somras.

Det var i april 2022 som den nya helikoptern lyfte från taket på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna för första gången. Den är landets enda helikopter som kan transportera patienter under avancerad intensivvård.

– Vi kan hämta patienter som behöver Karolinskas högspecialiserade vård från sjukhus i hela landet. Den fungerar i princip som en flygande intensivvårdsavdelning, säger Lars Falk, som är verksamhetschef för medicinsk enhet Intensivvård och Transport.

Lars Falk.

Han berättar att helikoptern, eller intensivvårdstransportcentrum, har flugit över prognos och låg under maj och juni på nästan ett uppdrag per dag.

Med sin robusta längd på hela 17 meter klarar den dessutom de flesta väderförhållanden. Den har ett eget avisningssystem som gör att den klarar svår väderlek. Helikoptern kan också instrumentflygas, som ett vanligt flygplan, vilket gör att mörker eller dålig sikt inte påverkar.

– Normalt står en helikopter på marken en fjärdedel av tiden på grund av dåligt väder. Med den här helikoptern är tillgängligheten i princip obegränsad, förutom när den behöver service.

Fler liv har räddats i sommar

Helikoptern används exempelvis när det handlar om svåra trauma-, stroke- eller hjärtpatienter. Bland annat har man i Jönköping hämtat en patient med livshotande akut aortadissektion typ A för akut operation på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Narkosteamet kunde påbörja komplikationsförebyggande vård redan i helikoptern. Det här fallet kan du läsa mer om här.

Lars bekräftar att helikoptern i många fall varit livsavgörande för att hinna fram i tid.

– Vi har definitivt räddat flera barn som vi inte hade hunnit fram till med flygplan. Helikoptern kan spara över en timma i transporttid genom att kapa omlastning på flygplatser. 

Ett barn med septisk chock i region Jönköping räddades i somras tack vare helikoptern, likaså ett svårt sjukt nyfött barn i region Dalarna.

– Inget av dessa barn hade överlevt om helikoptern inte funnits, säger Lars.

Efterfrågad i andra regioner

Att helikoptern är unik i sitt slag har inte minst märkts på efterfrågan.

– Inför sommaren fick vi en förfrågan om att assistera Gotland, varför flera uppdrag gått dit, säger Lars och tillägger:

– Under senare delen av sommaren har även andra grannregioner hört av sig och velat ha hjälp av oss.

Text: Josefine Franking