Karolinska Live – i år ett event för både läkare och omvårdnadspersonal

Nyhet

”Vi kan lära av varandra på ett annat sätt”. Vinsterna av att Karolinska Live i år fokuserar på både läkare och omvårdnadspersonal är att vi nu har ett program som passar bägge professionerna, enligt Lisa Zarouki, sjuksköterska på Endoskopimottagningen ME Övre Buk. ” Vi kan dessutom ta del av den senaste forskningen inom endoskopi inom bådas område!”

Lisa Sundin Zarouki , Forskningssjuksköterska med fokus endoskopi, Karolinska Comprehensive Cancer Center och Charlotte Höög, överläkare på Övre buk , GI Endoskopi.

Vad sticker ut lite extra i år på Karolinska Live – när läkar- och omvårdnadkongressen blir ett?

– Det finns ett extra program under förmiddagen, den 17 juni, som är särskilt relevant för omvårdnadspersonal inom gastroenterologi och endoskopi. Eventets fokus i sin helhet är på nedre gastrointestinala sjukdomar, diagnostisering och behandling av dessa, menar Lisa Zarouki.

Det som gläder henne lite extra är att större delen av föreläsarna i omvårdnadelen är disputerade sjuksköterskor eller doktorander.

– Vi kommer få ta del av den senaste forskningen kring bland annat patientdelaktighet och patientupplevelser vid endoskopiska undersökningar. Det finns säkert en hel del där som även kan intressera läkarkåren.

Några av Europas främsta experter utför endoskopier

Förutom fokuset på nedre gastrointestinalkanalen, menar Charlotte Höög, överläkare på Övre buk – GI Endoskopi, på Karolinska, kommer de även visa undersökning och terapi i tolvfingertarm och tunntarm.

– Att vi har så pass mycket tunntarmsundersökningar och att vi visar en stor bredd i polypborttagningstekniker är en styrka med Karolinska Live. Endoskopiintresserande läkare och sjuksköterskor kan nu i realtid få se några av Europas främsta experter utföra endoskopier – utan att behöva åka utomlands. Deltagarna har dessutom möjlighet att ställa frågor under pågående procedurer, säger Charlotte.

Varför gör ni 1 event av 2 i år – för läkare och sjuksköterskor ihop? Vad är fördelarna?

– Det finns ett behov för omvårdnadspersonal att få gå på konferenser med föreläsningar som är mer relevanta för oss än det mer endoskopitekniska. Omvårdnadspersonal blir ofta inbjuden på konferenser där innehållet mest är anpassat för läkare.

Lisa berättar att de i år gör ett program som passar bägge professionerna, men att det även finns möjlighet att ta del av varandras föreläsningar och den senaste forskningen inom endoskopi.

– Vi ser gärna att några läkare också hittar till våra sessioner. Det finns föreläsningar och forskning kring till exempel patientupplevelser som även kan intressera dem under dagarna.

Hon berättar även, att efter lunch, den 17 juni, kommer de att arrangera ett gemensamt program med spännande föreläsningar för alla deras deltagare.

– Men i sin helhet hoppas jag att vi kommer få några spännande och inspirerande dagar som också ger oss ett bra tillfälle att mingla och nätverka med kollegor.

"Vi kan diskutera endoskopi ur olika synvinklar" 

Även Charlotte Höög tror att det är en enorm styrka i att årets event vänder sig till hela teamet runt patienten.

– Vi kan diskutera aspekter av procedurerna från olika synvinklar. Detta stärker också teamarbetet som är oerhört viktigt i framgången med vårt arbete, säger Charlotte.

– Läkare och omvårdnadspersonal kan välja att fokusera på lite olika delar – men jag tror ändå vi alla delar en fascination för endoskopi och vad man kan åstadkomma med denna metod.

Relaterad artikel: Missa inte årets Karolinska Live i Stockholm 16-17 juni