Ny behandling mot kristallsjuka på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge
Patienterna sitter i en roterande stol medan deras ögonrörelser registreras bakom mörka glasögon. Det liknar en scen i en science fiction-film, men är i själva verket svårbehandlad kristallsjuka som får behandling på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Kristallsjuka är ett tillstånd som ger yrsel när kroppen ändrar läge, till exempel när man lägger sig ned, stiger upp, eller lutar sig fram.
– Det kan räcka med att vända sig om i sängen på natten och plötsligt är man så yr att det känns som att vara i en torktumlare. Anfallen brukar hålla i sig i några sekunder, berättar Luca Verrecchia, överläkare och forskare på området balans.
Det handlar inte om någon lätt yrsel. Många blir kraftigt illamående, eller kan till och med ramla omkull om de får ett anfall stående. Patienter brukar söka akut vård direkt vid det första anfallet eftersom det är en sådan otäck upplevelse.
– Kroppens balansorgan sitter i örat, man kan likna det vid ett vattenpass. Vid kristallsjuka har det kommit in rörliga små partiklar, liksom sand i vattenpasset, vilket gör att balansorganet inte länger reagerar som det ska, förklarar Luca Verrecchia.
För att få partiklarna tillbaka till sin rätta plats behöver patienten ibland få hjälp med att placera huvudet i ett visst läge.
Kristallsjuka är ganska vanligt och drabbar 0,6 procent av befolkningen varje år, vilket är 14 000 personer i Stockholms län. Majoriteten av dem som får långvariga problem kan få hjälp av en öron-näs och halsspecialist. Behandlingen går ut på att försiktigt ändra läget på patientens huvud medan denne ligger ned på en brits, tills partiklarna flyttas från de känsligare delarna (båggångarna) av balansorganet. Cirka tio procent av alla fall är svårbehandlade och behöver högspecialiserad hjälp. Det är här stolen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge kommer in. Här kan man också behandla personer som har svårt att röra sig, till exempel äldre och rörelsehindrade.
– En av stolens fördelar är att den tar hand om hela patientens vikt. Vi kan i princip rotera patienten i alla riktningar med bara ett pekfinger, säger Luca Verrecchia.
Vilken sida och vilken del av balansorganet som är drabbat kan han utläsa av patientens ögonrörelser, som registreras medan patienten sitter i stolen. Tekniken använder sig av balansorganets förmåga att stabilisera ögonmusklerna så att vi inte uppfattar världen som att den studsar runt även om vi rör på oss (jämför till exempel med hur en film från en mobilkamera blir om någon filmar i rörelse).
– Det här är oerhört fascinerande. Nu kan vi få ut mer data vid varje undersökning, så jag hoppas på mer kunskap om svår kristallsjuka och andra sjukdomar som drabbar balansorganen, säger Luca Verrecchia.
Patienten Sofia vann kampen mot kristallsjukan
Senaste nyheterna
-
Sörmlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska Universitetssjukhuset
Under 2024 fick 4058 sörmlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 12 187 tillfällen. De sörmländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska är mycket ...
-
Egen ambulans hjälper barnakuterna
Kortare väntetider, ökad patientsäkerhet och lugnare arbetsmiljö. Även i år har Astrid Lindgrens barnsjukhus tillgång till en egen ambulans under vintern för transport av patienter ...