Tre frågor till MAVA/MIMA om den aktuella covid-situationen

Nyhet

Omvårdnadschef Christa Olovsson ger oss en inblick i hur läget är på MAVA/MIMA (medicinsk akutvårdsavdelning) i Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.

Hur är situationen hos er just nu?

- I december 2021 ökade smittalen i Sverige och vi fick åter igen ställa om vår verksamhet och öppna fler intermediärvårdsplatser. Den 23/12 öppnade vi från 4 platser till 8 platser och för att lyckas med det behövde våra medarbetare gå in i ersättningsavtal och arbeta 12,5 timmars arbetspass. Vi får även hjälp med inlånade medarbetare från andra verksamheter. Några av dem var med under våg 2 och 3 men även andra var redo att komma och hjälpa oss. Det är vi väldigt tacksamma över och vi hade inte klarat det utan dessa fantastiska personer. 

Hur stor del av er verksamhet är covid-arbete?

- Antalet patienter med covid-19 har varit färre under denna våg än tidigare. Vi har ett dragspel med våra 8 platser för patienter med covid-19 och de som inte har covid-19. Trycket av patienter med covid-19 var som högst under nyår- och trettonhelgen och sedan dess har i snitt hälften av platserna varit belagda med covid-19-patienter.

Hur gör ni för att hålla humöret uppe?

- Vi har jobbat långa arbetspass till och från i två år nu och det är fortfarande kämpigt och tar på krafterna. Vi försöker göra det vi kan för att hålla humöret uppe. Vår kökspersonal har varit alldeles fantastiska och gör lättare luncher, mellanmål och fika till våra medarbetare. Jobbar man 12,5 timmar är det svårt att få dagsljus så vi har gjort iordning ett vilorum där det finns en ljusterapilampa för att pigga upp och få lite energi. Vi har även krisstöd från Falck som kommer till oss tre gånger i veckan och erbjuder samtal och mental avslappning för att koppla bort jobbet en stund under arbetspasset. I onsdags festade vi till det med en AW, det blev en ”at work” istället för ”after work”. Vi hade discotema och bjöd på alkoholfria drinkar och snacks och vi hade en tipspromenad med 80-tals tema. Fler sådana tema- ”AW” kommer vi att ha framöver.

- Det är otroligt viktigt att vi tar hand om varandra och är måna om varandra nu i dessa tuffa tider. Under februarimånad kommer vi ha detta som tema där vi kommer att uppmuntra medarbetarna att prata varandra om hur man mår och dela med sig av tips och strategier för orka och att samla energi.