Totalförsvarsplikt, allmän tjänsteplikt och krigsplaceringar på Karolinska Universitetssjukhuset
Region Stockholms verksamheter ska vara rätt bemannade i händelse av höjd beredskap, en planeringsåtgärd som görs i fredstid för att stärka samhällets robusthet. Detta innebär att du som medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset kan omfattas av krigsplacering. Läs mer nedan om vad detta innebär.
I Sverige råder totalförsvarsplikt. Detta innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Tanken med totalförsvarsplikten är att var och en ska tjänstgöra där de gör störst nytta för totalförsvaret.
Det finns tre typer av totalförsvarsplikt: värnplikt i Försvarsmakten, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Om du inte är värnpliktig eller civilpliktig så omfattas du av allmän tjänsteplikt. Den allmänna tjänsteplikten syftar till att samhällsviktiga verksamheter ska fungera även vid krigsfara eller krig. Regeringen kan därför vid en nationell beredskapshöjning besluta att allmän tjänsteplikt råder i specifika samhällsviktiga verksamheter och regioner eller i hela riket.
Eftersom Karolinska Universitetssjukhusets verksamhet definieras som samhällsviktig så omfattas alla anställda av allmän tjänsteplikt vid en nationell beredskapshöjning efter regeringsbeslut.
Som medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset kan du även komma att krigsplaceras i din befattning. Detta är en planeringsåtgärd som syftar till att tillse att vissa medarbetare inte i anspråkstas genom krigsplacering någon annanstans.
Den som krigsplaceras på Karolinska Universitetssjukhuset meddelas om detta per brev av arbetsgivaren.
Hitta mer information via nedan frågor & svar.
Vad innebär krigsplacering?
En krigsplacering innebär att du i fredstid har fått ett brev från din arbetsgivare, en så kallad krigsplaceringsorder, om vad just din uppgift blir om Sverige hamnar i ett läge av krigsfara eller krig. En krigsplacering innebär att du ska utföra uppgifter där du gör störst nytta och inom verksamheter som då bedöms vara särskilt viktiga för totalförsvaret. För många kan det innebära en skyldighet att utföra uppgifter på sitt vanliga arbete.
Vad betyder beslutet om krigsplacering i min vardag?
I fredstid påverkar beslutet inte din vardag eller din funktion som medarbetare i Region Stockholm. Det är först om regeringen skulle fatta beslut om så kallad höjd beredskap som den förberedda krigsorganisationen kan komma att implementeras som organisation.
Kommer jag att tillhöra Försvarsmakten om jag krigsplaceras?
Nej, som krigsplacerad ingår du i det civila försvaret.
Jag är inte svensk medborgare. Kan jag krigsplaceras?
Ja, alla mellan 16 och 70 år tillhör det civila försvaret. Nyckelkompetenser inom Region Stockholm kan komma att få besked om en krigsplacering, oavsett medborgarskap om du bor i Sverige.