"Jag har mer energi, både när jag jobbar och efter jobbet"

Nyhet

På akutmottagningen i Huddinge kan sjuksköterskor välja att att jobba 32 timmar istället för 38 i veckan, mot mer helgjobb. Vi frågar sjuksköterskan Fredrik Wallin varför han valde att jobba så, och varför han valde akuten.

Vad gör ni här på akutmottagningen?

Vi tar hand om patienter som har råkat ut för en olycka eller är akut sjuka. Vi sjuksköterskor jobbar dels triagering där vi initialt bedömer patienternas tillstånd, dels roterar vi mellan de olika specialiteter som vi har på akutmottagningen.

Det är något särskilt med att man inte riktigt vet hur dagen kommer att se ut

Varför började du jobba här?

Jag har alltid velat jobba med akutsjukvård. Det är något särskilt med att man inte riktigt vet hur dagen kommer att se ut, och att det är en sådan bredd av patienter och sjukdomstillstånd.

Hur var det att börja här som nyutexaminerad sjuksköterska?

Bredden gör att man får en bra grund, oavsett vad man har för planer i framtiden. Jag fick en väldigt bra start där jag verkligen fick vara "ny på jobbet" och lära mig allt. Bland annat får alla en mentor som man alltid kan vända sig till.

Varför har du valt arbetstidsmodellen där du jobbar 32 timmar istället för 38 i veckan, mot att du arbetar varannan helg, med bibehållen lön?

Jag märker att jag överlag är mer utvilad, än dem jag har runt omkring mig som jobbar "vanlig" heltid. Jag har mer energi, både när jag jobbar och efter jobbet. Dessutom har jag vänner och familj som också har mycket helgjobb, så det passar mig bra.

Vad är det bästa med att jobba här?

Att jag lär mig så otroligt mycket. Och så har vi en väldigt bra sammanhållning. Det handlar verkligen om "vi", inte "jag". Det är när vi håller ihop som vi kan göra det bästa jobbet för våra patienter.

Går det att ha roligt på jobbet när man jobbar med något så allvarligt?

Absolut. I ett sådant här jobb kommer man varandra nära. Vi kan verkligen skämta och ha kul, men är samtidigt alltid beredda på att snabbt ställa om och hjälpas åt när det blir allvar.