Centraloperation Solna

Nyhet

På Centraloperation I Solna är många människor i rörelse, dygnet runt, årets alla dagar. En av dem är Stina Hermansson, Operationssjuksköterska på avdelningen sedan 2012. Hennes berättelse om vardagen på Centraloperation är levande och engagerad. Det är ett porträtt av en verklighet som präglas av stort ansvar, men kanske allra mest av teamwork utöver det vanliga.

Det är tidig förmiddag. Ute i sjukhusparken är det stilla och bra kyligt. Frosten känns inte särskilt långt bort. Men inne på Centraloperation är temperaturen behaglig och Stina Hermansson bidrar till värmen i rummet. Hon har en hjärtlighet och den glöd när hon berättar om sitt arbete, som kan tina den mest frostbitna novembersjäl.

Det var 2007 som Stina nyutexaminerad från Jönköping, fick sitt första jobb som sjuksköterska på Stamcellstransplantation på Karolinska i Huddinge. Att flytta till Stockholm kändes spännande och hon hade tur som kände ett par i Spånga där hon kunde bo.

- Det var en fängslande upplevelse och jag ville göra något svårt, något riktigt avancerat för att snabbt få lära mig mycket. Tiden på Stamcellstransplantation levde upp till de förväntningarna och jag stannade i nästan fem år. Där lärde jag mig verkligen vad medmänsklighet innebar, då patienterna var väldigt sjuka och kontakten med de anhöriga blev nära och djup.

Men arbetet var också tungt på grund av samma anledning och till slut kändes det lockande att göra något nytt. En möjlighet att hoppa på en av Karolinska betald vidareutbildning till operationssjuksköterska blev ingången till det nya jobbet på Centraloperation i Solna och här trivs hon bra.

På Centraloperation i Solna finns det fyra olika inriktningar. Gynekologi-Kärl, Urologi, Kirurgi samt Akut och Trauma. Det innebär att utbudet på operationer är brett och intressant. Inom varje sektion bedrivs avancerad planerad cancerkirurgi, ofta med robotassistans. På gynekologisektionen genomförs även planerade kejsarsnitt, som är något som Stina beskriver som otroligt inspirerande.

- Det blir som att jobba med friskvård, det är storslaget när ett liv kommer till världen.

Inom urologi kan det vara blåsoperationer, inom kirurgi - bröst, hals eller tarm och bukoperationer. Och inom Akut och Trauma kan det vara nästan vad som helst, stort och smått.

- Vi har det enda traumaintaget i Stockholm och utför ett stort antal akuta operationer, såsom blindtarmsoperationer, kejsarsnitt, större såromläggningar, utomkvedshavandeskap och akuta bukoperationer. Trafikolyckor är vanligt. Skottskador och skador resulterade av misshandel och knivslagsmål kommer hit.

Det som är mest slående är ändå känslan av den fantastiska teamanda som präglar Stinas berättelse. Det är en teamanda som motiverar, inspirerar och ger personalen en känsla av värde och sammanhang.

- Det är det som får mig att känna att jag har haft en riktigt bra dag när jag går hem efter ett pass. Att vi i operationssalen inte bara har fungerat oklanderligt utan att vi dessutom haft roligt. Vi har ett helt underbart utbyte av varandra och på Centraloperation vet vi exakt vad som förväntas i våra olika roller. Efter varje operation har vi en uppföljning och vi är duktiga på att både ge och ta emot konstruktiv kritik. Det här gör att vi ständigt blir bättre på det vi gör.

Dessutom är det här en plats som andas lärande. Förutom att alla får en bra introduktion så handleder alla operationssjuksköterskor studenter , eftersom det är ett universitetssjukhus. Man går bredvid varandra och lär sig och ett flertal möten är vigda åt enbart fortbildning och utvärdering. På Centraloperation Solna prioriteras omvärldsbevakning och att hålla sig à jour med utvecklingen och att jämföra olika läkemedel, material och instrument är en naturlig del av arbetet.

En vanlig dag inleds med morgonmöte och överlämning från natten. Dagens planerade operationer gås igenom och vikten av återkoppling kan inte nog understrykas. Lika viktigt är de noggranna kontroller som genomförs löpande. Traumamaterial, rum och instrument ska vara perfekt iordning, för när något händer kan det handla om minuter och sekundrar.

Och det är precis vad som händer nu. Larmet går och ett flertal sökare vibrerar och piper. Plötsligt blir det liv i korridoren och operationssjuksköterskor, kirurger och undersköterskor springer genom korridoren för att ta hand om en patient som är på väg in. Stina flyttar sig snabbt åt sidan och konstaterar:

- Åh, önskar att det var jag som hade traumapasset idag!

Och det är med denna positiva anda som Stina tar farväl. När dörren går igen till Centraloperation är det den fantastiska teamandan, utvecklingsmöjligheterna och den entusiasmerande stämningen, som är det som gör att det här - det är en arbetsplats att rekommendera en vän man vill väl.

Text och bild: Cecilia Frisell