Öron - Näsa - Hals

Nyhet

På Öron-Näsa-Hals (ÖNH) kliniken i Huddinge har Susanne, sjuksköterska, jobbat sedan 2007. När hon tar emot har morgonrushen precis lagt sig och lugn och harmoni råder på B82. Susanne blev klar med sin utbildning 2003. Innan dess hade hon arbetat i många år som undersköterska. Hon minns att en av sakerna hon först lade märke till när hon kom på intervju till ÖNH, var hur fina lokaler det var.

- Det kändes fräscht och stort. Ljust och ordningsamt. Inte så sterilt, utan ganska trivsamt, säger Susanne.

På ÖNH vårdar man patienter före och efter operation. Både vuxna och barn. En vanlig operation är att sätta in ett Cochleaimplantat, vilket förbättrar hörseln för personer som är döva eller har nedsatt hörsel. För barn är det viktigt att detta genomförs så tidigt som möjligt, då det kraftigt ökar deras möjlighet att lära sig talet i samma takt som andra barn.

Nu piper Susannes sökare, det är dags att förbereda en patient inför en operation, just för att sätta in ett Cochleaimplantat. Han ska byta om, gå på toaletten och få information. Susanne har ett frågeformulär med sig och för journalanteckningar. Men innan dess skall hon hämta ut pre-mediciner.

I ett rum står ett stort låst skåp fullt med mediciner som är kopplade till en dator med sensorer för fingeravtryck. Susanne scannar sina fingeravtryck och knappar in vilka mediciner patienten skall ha. Det klickar till och precis rätt mediciner och doseringar dyker upp i en låda under datorn. Det är smärtstillande medicin, något som förebygger illamående, en spruta som skall förhindra blodproppar och antibiotika.

Susanne ger intryck av att vara väldigt lugn och glad. Hon har snälla, blåa ögon och verkar tycka om sitt jobb. Nu sätter hon sig framför patienten och hälsar på honom.

- Nu är det dags för lite mediciner och jag skall ställa en del frågor till dig.

Patienten får svara på alltifrån när han har duschat och ätit till vilka mediciner han har tagit. Susanne försäkrar sig om att han fått träffa doktorerna nedifrån operation. Jodå, de har hälsat på och allt känns tryggt och bra. Patienten skrattar mycket och verkar väldigt lugn och glad inför operationen. Han är nöjd med att ha fått så mycket bra information.

Susanne visar en skala, som patienten får ange sin upplevelse av smärta på. Hon informerar om allt som kommer att hända, att patienten kommer att få ligga i en väntsal först och sedan efter operationen på uppvaket. Hon berättar om vilka mediciner han kommer att få, att förbandet kan sitta lite hårt om huvudet när man vaknar och att det ska vara så. Röntgen kommer det att bli dagen därpå. Sedan får patienten vara ifred en stund.

- Det är viktigt att få patienten att känna sig lugn och trygg inför operation, när jag lyckas med det känns det bra i hjärtat. Det är så viktigt att kunna sätta sig in patientens perspektiv i det här jobbet och förstå att saker som jag tar för givet, eller tycker är självklara inte alls är det för patienten, säger Susanne.

När vi går ned med patienten till K46 känns det absolut som om Susanne har lyckats med det. Hon överlämnar all information till sköterskorna och säger hejdå till patienten.

- Jag tycker att det här är en härlig arbetsplats, dels för att jag tycker om att jobba med både vuxna och barn och dels för att det är väldigt varierat. Vi har både patienter som skall till operation, olika typer av infektioner samt utlokaliserade patienter. Vi som jobbar här är ganska olika och det ryms flera olika personligheter. Både nya och mer erfarna.

Nu ska B82 ÖNH utöka till sjudygnsvård och de söker fler sjuksköterskor. Alla nyanställda är garanterade en introduktion på minst tre veckor.

Susanne berättar vidare att de också tar hand om patienter med felbett, halsinfektioner och öroninflammationer för att nämna några. Men nu är det dags att hämta en ny patient, som har genomgått en mediastinoskopi, ett ingrepp som genomförs i diagnostiskt syfte.

I hissen på vägen ner pratar och skrattar Susanne med en kollega. När vi kommer fram tar hon emot information om hur allt har gått. Patienten mår bra förutom lite huvudvärk. Han kommer att serveras saft och vatten nu och Susanne småpratar med honom på vägen upp.

- Det här är ett väldigt hoppfullt arbete, de allra flesta av våra patienter blir ju friska. Det känns väldigt bra att vi har patienter som får ett bättre liv när de varit här. Det är inte en så tung patientgrupp och vi har också många roliga kontaktytor. Samarbeten med många andra avdelningar.

Så är det dags för flödesarbete. Personalen samlas i det fräscha personalrummet, man har samlat ihop till en fantastisk presentkorg till en kollega, som varit sjuk. I flödesarbetet går man nu igenom en hel del återkommande uppgifter. Överlämningar, förråd, ronden, rutiner, lunchraster. Hur fungerar allt? Saknas något på rummen? Nyfikna blickar vilar på Sussie och Anna som ska till Uppsala då de är med i föreningen ÖNH, där ska de imorgon gå på olika föreläsningar om ÖNH och ta del av senaste forskningen.

När mötet är över, känns det naturligt att säga hejdå till Susanne och hennes kollegor. Intrycken av dagen är många, men det allra tydligaste, det som sticker ut – det är känslan av medmänsklighet och omtanke.

Det här är en arbetsplats att trivas på.

Text och foto: Cecilia Frisell