Bryr du dig om miljöarbetet på din arbetsplats?

Nyhet

I så fall är Karolinska Universitetssjukhuset en utmärkt plats att söka jobb på, det säger Nicole Herbertsson, Miljöhandläggare.

Foto: Cecilia Frisell

- I så fall är Karolinska Universitetssjukhuset en utmärkt plats att söka jobb på, det säger Nicole Herbertsson, Miljöhandläggare.

Visste du till exempel att Karolinska var det första universitetssjukhuset i världen som certifierades mot miljöledningsstandarden ISO 14001? Och internationellt sett är Karolinska Universitetssjukhuset känt för sitt arbetsmiljöarbete.

- Det är otroligt roligt, vi blir uppsökta av andra länder och sjukhus som vill veta hur vi jobbar med vårt miljöarbete och hur vi kan ha lyckats så väl. Och vi är en stor organisation som lägger mycket resurser på miljöarbetet, säger Nicole.

På Karolinska finns det sex heltidsanställda som arbetar på miljöavdelningen centralt. Dessutom finns på varje division en miljösamordnare. Slutligen finns det runt 550 miljöinformatörer, en på varje arbetsplats. Miljöinformatören har uppdraget att kommunicera miljöfrågor till sina kollegor.

Sjukhuset arbetar just nu med ett Miljö- och hållbarhetsprogram som sträcker sig över fem år från 2012-2016. (Länk till programmet finner du längst ner i detta inlägg).

- Målen som sätts i vårt hållbarhetsprogram bryts sedan ner till aktiviteter där avdelningarna sedan arbetar med det som är relevant för just dem. Och det har varit väldigt lyckosamt. Till exempel minskade vi utsläppen av lustgas med mer än 75% under förra perioden. Vi minskade användningen av de allra mest hälso- och miljöfarliga kemikalierna med 82%, säger Nicole.

Karolinska minskade användningen av de allra mest hälso- och miljöfarliga kemikalierna med 82%.

Karolinska Universitetssjukhuset prioriterar också utbildningen av sin personal när det gäller miljöfrågor högt.

- Hos oss får man en skräddarsydd miljöutbildning utifrån vilken yrkesroll man har, avslutar Nicole.

Så om du tycker att hållbar utveckling och miljöfrågor är en hjärtefråga när du söker jobb – då är Karolinska Universitetssjukhuset sjukhuset något för dig.

Text och Foto: Cecilia Frisell