Forskning
Forskning skapar grunden för framtidens hälso- och sjukvård. Vi på Karolinska Universitetssjukhuset är starkt engagerade i medicinsk forskning som genererar ny och förbättrad kunskap
Forskning inom Rekonstruktiv plastikkirurgi
Forskningen inom rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset görs i nära samarbete med Karolinska Institutet där de flesta av klinikens kirurger ingår i forskargruppen ”Rekonstruktiv Plastikkirurgi och Global Kirurgi”.
Forskningsområdet har en stor bredd och omfattar hela vårt kliniska fält. Vi forskar på allt från medfödda missbildningar till brännskador och trauma, olika sorters cancer, strålskador, könsdysfori och vaskulära missbildningar, för att nämna några. Vi kombinerar preklinisk forskning med kliniska studier och randomiserade kliniska prövningar.
Vi samarbetar med många olika discipliner, i såväl nationella som internationella nätverk.
Utbildning och fortbildning inom Rekonstruktiv plastikkirurgi
Vi har regelbundet utbytesstudenter, och ibland även auskulterande kollegor från olika länder inom och utanför Europa. Vårterminen 2025 etablerar vi ett nytt fellowship-program inom mikrokirurgi. Inom rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska Sjukhuset gör vi alltmer avancerade mikrokirurgiska rekonstruktioner och detta vill vi dela med oss av till kollegor internationellt. Det är även del i den ambition för internationalisering som vi driver.
Forskning inom Käkkirurgi och käkortopedi
Forskningen inom käkkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset har fokus på dentala infektioner, hållbart antibiotikabruk, käkledssjukdom och dess behandling, ortognatkirurgi och käktrauma.
Forskningen om dentala infektioner och antibiotika är translationell och syftar till att besvara identifierade kunskapsluckor inom området genom en kombination av epidemiologiska studier, kliniska prövningar och basvetenskapliga metoder. Målet är en ökad förståelse för riskfaktorer samt ett mer hållbart bruk av antibiotika inom käkkirurgi.
Käkledsforskningen har som syfte att genom kliniskt och vävnadsmässig karaktärisering förfina diagnostik, terapiplanering och prognosbedömning. Epidemiologiska studier har ökat vår förståelse kring sjukdomsbördan i denna patientgrupp. Kliniska studier pågår för att utvärdera nya mer vävnadsbesparande behandlingsmetoder.
Forskningen på ortognatkirurgi, det vill säga när avvikelser i relation mellan skallbas och ansiktsskelett korrigeras, har haft fokus på hälsoekonomi, livskvalitet och patientsäkerhet samt inverkan av covid-19 pandemin på behandlingen av denna patientgrupp.
Utbildning inom Käkkirurgi och Käkortopedi
Våra käkkirurger bidrar in i grundutbildningen för tandläkare både genom föreläsningar, seminarier, examensprojekt och genom att studenterna får besöka i verksamheten. Kliniken är även värd för nationella vidareutbildningskurser för tandläkare under ST-utbildning i käkkirurgi. Vidare handleds studenter under forskarutbildning både på master- och doktorandnivå.