Efter neonatalavdelningen: Hygien och förvaring vid pumpning av bröstmjölk

Pumpning av bröstmjölk bör genomföras direkt efter amning eller tillmatning.

Tvätta händerna innan du pumpar. Efter pumpning sköljs flaskorna och pumptillbehören med kallt vatten och handdiskas eller maskindiskas och lufttorkas. Pumpset, flaskor och nappar (inte slangar) kokas i fem minuter en gång per dygn.

Lån av bröstpump

Möjlighet finns att låna elektrisk bröstpump från avdelningen. Det är kostnadsfritt så länge barnet är inskrivet i hemsjukvården.

Förvaring av bröstmjölk och modersmjölksersättning

Urpumpad bröstmjölk kan förvaras i kylskåp (+4-6 grader) i max två dygn. Blanda inte kall och varm bröstmjölk, men häll gärna ihop mjölken från samma dygn när den är kall. Märk flaskorna med datum.

Bröstmjölk kan frysas inom ett dygn från pumpningen. Hållbarheten i frystemperatur (minst 18 minusgrader) är sex månader. Den frysta mjölken tinas i kylskåp under natten, alternativt i vattenbad med kallt vatten i 2-3 timmar. Den håller sedan i ytterligare två dygn och kan inte frysas ned igen.

En nyöppnad förpackning bröstmjölksersättning är vanligtvis hållbar i en månad. Blanda pulvret med kokt vatten som fått svalna. Du kan på detta sätt förbereda och förvara ersättningen i 24 timmar i kylskåp. Samma hållbarhetstid gäller om du tillför tillsatser i bröstmjölksersättningen.