Sondmatning av nyfödd

Barn som föds för tidigt behöver tid på sig för att utveckla förmågan att suga och svälja, samtidigt som de andas.När barnet föds omkring graviditetsvecka 30 kan det ibland lära sig att koordinera att suga, svälja och andas efter bara några veckor. Men när barnet är mycket för tidigt fött och/eller om det har andningsbesvär kan det ta mycket längre tid. Även barn som inte är födda för tidigt, men som är sjuka när de föds kan till en början ha svårt att äta själva. För att få i sig näring behöver barnet då sondmatas under tiden det tränar på att äta själv.

Placering

Matningssonden sätts ned till magsäcken via ena näsborren. För att vara säker på att sondens läge inte har rubbats måste sondläget kontrolleras inför varje måltid.

Så kontrollerar du att sonden sitter rätt

Kontrollera att markeringen som visar hur långt ner sonden ska sitta syns vid barnets näsvinge
Kontrollera att sonden sitter fast ordentligt på kinden
Aspirera (drag) långsamt och försiktigt med en liten spruta till dess att lite vätska från magsäcken kommer upp (cirka 0,5-1 milliliter)

Ta alltid kontakt med personalen om du är osäker på om sonden sitter rätt. Vi finns här för er.

 

Måltiden

Hur snabbt eller långsamt barnet vill ha sin mat är individuellt. En generell regel är att man försiktigt sprutar ned 1 milliliter mat per minut. Men en del barn är hungriga vid starten av måltiden och blir oroliga om de inte får de första millilitrarna snabbt. En del barn behöver få sin mat sakta, sakta för att inte må illa. Ungefärlig tidsåtgång för en måltid är mellan 20 och 40 minuter vid större matmängder.

Om barnet ska ha någon eller flera mediciner är det lämpligt att ge medicinerna när barnet har fått lite mat i magen. Om det är flera mediciner så är det bra att fördela dem under måltiden.

Avslutning av sondmatningen

När måltiden är avslutad sprutas 0,5 - 1 mililiter luft ned för att rengöra sonden från mjölk.