Bristningar och klipp

Bristningar i samband med förlossning är vanligt. Vid ett fåtal förlossningar läggs ett så kallat klipp. Bristningen sys av barnmorska eller läkare direkt efter förlossningen. Läkningsförmågan i underlivet är god. Att vara uppe och röra sig gör att blodcirkulationen blir bättre och läkningen underlättas. Använd helst bara vatten när du duschar och byt gärna binda ofta.

Bristning

Det är vanligt att det uppstår bristningar under förlossningen som behöver sys av barnmorska eller läkare. Stygnen behöver inte tas bort, de försvinner av sig självt. Det är vanligt att vara öm och svullen i underlivet. Inför hemgång från BB erbjuds du som fått en större bristning i underlivet en påtitt.

Läkningsprocessen tar i regel några veckor och bristningen läker oftast väldigt bra. Barnolja kan lindra vid klåda och irritation under läkningen, tvål bör undvikas då det torkar ut huden.

Bristning som involverar ändtarmsmuskeln (sfinkterruptur)

Vid ett fåtal förlossningar uppstår en skada på ändtarmsmuskeln, så kallas sfinkturruptur. Det kan vara bra att ta smärtlindrande tabletter och läkemedel som håller avföringen mjuk. Det kan ta lite tid innan muskeln återfår sin normala funktion. När värken gått över är det dags att börja träna bäckenbotten. Du som fått en stor bristning kommer att följas upp av läkare och sjukgymnast.

Klipp

Vid ett fåtal förlossningar uppstår behov av klipp för att göra plats för barnets huvud i slutet av förlossningen. Klipp sys efter förlossningen av barnmorska eller läkare och sköts på samma sätt efter födseln som en vanlig bristning. Ibland kan det vara skönt att avlasta rumpan, vid amning testa liggande amningsposition.

Du som fått en stor bristning kommer att följas upp av barnmorska, sjukgymnast och vid behov läkare

Mer information