Kolostrumkit - en hjälp att starta upp mjölkproduktionen

Kolostrum betyder råmjölk och är den första bröstmjölken som bildas. Råmjölken börjar bildas ungefär i mitten av graviditeten och den kan rinna från brösten redan under graviditeten.

Råmjölken bildas i små mängder, droppvis till att börja med. Den har fantastiska egenskaper och innehåller alla näringsämnen som det nyfödda barnet behöver, man kan nästan likna den ett första vaccin. Efter födseln och framför allt efter att moderkakan har framfötts börjar mjölkproduktionen komma igång. När barnet suger kraftfullt på bröstet stimuleras mjölkproduktionen och ännu mer om det sker inom första timmarna efter födseln.

En del barn kan behöva extra näring utöver amning någon timma efter födseln under någon/några dagar. T.ex. barn till mammor med diabetes eller barn som är tunga för tiden, lätta för tiden, eller födda innan graviditetsvecka 37+0. Ofta vet vi i förväg vilka barn som kommer att behöva extra näring, ibland vet vi inte detta förrän efter födseln. Extra näring är i första hand råmjölk, annars komjölkbaserad mjölkersättning.

På förlossningen kommer du/ni som önskar amma erbjudas ett "Kolostrumkit" om barnet förväntas behöva extra näring utöver amning. Kitet innehåller en broschyr med text och bilder om hur man utför bröstmjölksstimulering eller urmjölkning för hand samt information om fördelarna med detta. I kitet finns också en liten sked och en mugg som bröstmjölken kan samlas upp i, för att sedan ges till barnet. Forskning på gravida kvinnor med typ 1 diabets och okomplicerad graviditet visar att man med fördel kan börja stimuler brösten för hand redan innan barnet är fött, från graviditetsvecka 36+0.

För er som är nyfikna och intresserade så finns broschyren här på hemsidan att läsa redan nu!