Partner eller stödperson

Vilken ära att få vara med när någon nära dig ska föda! Det vanligaste är såklart att även du ska bli förälder. Även då är det viktigt att vara förberedd.

En del av förberedelsen är att känna till födandets normala förlopp, det kan du läsa om här. Den andra delen av din förberedelse är att utforska vad föderskan förväntar sig från dig. Vilket typ av stöd behöver hon? Vad finns det för förhoppningar, önskemål och eventuella rädslor? Att förbereda sig inför en så stor händelse som en födsel kräver tid och eftertanke. Det finns en uppsjö av olika metoder och strategier för att ni som par ska hitta ett sätt att känna er trygga inför födseln. Exempelvis finns Signekursen, andningsprofylax, mindfulness och föda utan rädsla.

Utgå från vad som passar er, och utifrån det formas partnerns uppgifter. Till exempel kan du som partner ha som uppgift att påminna föderskan om hur hon kan andas för att slappna av, vad hon ska tänka på för att vara närvarande och hur hon kan behålla fokus. Det är uppgifter som måste upprepas under hela födelseprocessen, vid varje värk och vid varje värkpaus.

Rent praktiskt kan ditt stöd också handla om att påminna kvinnan om att kissa, dricka och äta. Ta gärna med er något favoritsnacks eller godis, ofta är det lättast att småäta under ett koncentrationskrävande värkarbete.

Glöm inte heller att äta själv! I huvudentrén i både Solna och Huddinge finns Pressbyrån och restauranger. Dock kan det vara stängt just när du är hungrig, eller så kan det kännas omöjligt att lämna den födande kvinnan. Därför är det klokt att ta med något att äta även för dig. Vi har både kylskåp och mikrovågsugn.

Oxytocin är ett mycket centralt hormon under en födsel. Oxytocinet behövs för att kroppen ska skapa värkar, men är också ett rogivande hormon. Kärlek och närhet är väldigt gynnsamt för födandet. Beröring och att känna sig lugn ökar kroppens insöndring av oxytocin. Du som partner eller stödperson kan gärna massera den födande kvinnan. Långsamma och strykande rörelser över axlar och rygg brukar kännas bra.

Klicka här för att se exempel på hur du kan stödja föderskan i värkarbetet!

Att stötta en kvinna som föder är ett mycket krävande uppdrag. Medan den som föder är fullt koncentrerad på värkarbetet kan stödpersonen vara mer öppen och känslig för intryck. Ibland kan informationsbehovet vara större hos stödpersonen än hos den som föder, du är alltid välkommen att ställa dina frågor till personalen.

Det är viktigt att den som föder väljer stödpersoner med omsorg och att det är närstående som kvinnan verkligen känner sig trygg med. Det kan också vara en god idé att vara två stödpersoner som kan lösa av varandra, fler än två anhöriga har vi inte möjlighet att ta emot under en födsel. Efter förlossningen välkomnar vi en anhörig att stanna med mamman och barnet för eftervård. Kostnaden är 350 kr per dygn och då ingår sänglinne, frukost och kvällsfika.

Bildspel partnerstöd under förlossning