Latensfas

Latensfasen är förlossningens första fas och kan vara den längsta delen. Under den perioden är du som regel hemma. Latensfasen varar mellan några timmar till ett par dagar. Denna nödvändiga del av förlossningen är en bra träningsperiod inför det aktiva öppningsskedet.

 

Latensfas - att hantera värkar (lång version)

Med ett förhållningssätt som stödjer födandet och guidade övningar innehållande andning, avslappning och fokus på nuet så har du en bra grund i starten av ditt förlossningsarbete. Sätt på denna guidning under dina egna värkar om och om igen.

Guidning under värk med stödperson Exempel 1

I denna sekvens får en stödperson tips om hur man förstärker din avslappning och ditt fokus.

Guidning under värk med stödperson Exempel 2

I denna sekvens guidas du under värk av en stödperson som förstärker din avslappning och ditt fokus.

Guidning under värk utan stöd Exempel 3

I denna sekvens blir du guidad under värk utan stöd.

 

  • Denna period är en jättebra träning inför de tätare förlossningsvärkarna.
  • Stanna upp och fokusera på andningen så fort värken börjar. Rikta andningen ner i kroppen, ner i kraften, och släpp medvetet ner kroppen vid varje utandning.
  • Försök att se situationen som den är. Se det normala i situationen, så här är det för mig just nu. Den här perioden är en nödvändig del i helheten.
  • Din önskan om att det borde vara på något annat sätt kan stressa dig och kan göra att det blir svårare att hantera smärtan.
  • Acceptera situationen utan att du behöver gilla den. Ett sätt att hantera smärtan kan vara att släppa tankarna på att det skulle vara på något annat sätt – "så här är det just nu".
  • Försök att hitta en avslappnad viloställning så kroppen inte behöver bäras upp hela tiden.
  • Sov mellan värkarna om du är trött och kan. Gör i alla fall ett försök.
  • Det finns inte bevis för att man kan promenera eller aktivera igång förlossningen. Din förlossning kommer igång när din kropp är redo.
  • Det är viktigt att äta. Ladda med att äta lite och ofta under denna lugnare fas.


Sammandragningar

Under nästan hela graviditeten drar din livmodermuskel ihop sig då och då. Dessa sammandragningar av livmodern är en del av graviditeten. På så sätt tränar sig muskeln, den förbereder sig så att den blir stark och uthållig när det är dags för förlossning. Du behöver inte göra något speciellt när du känner av sammandragningarna, men du kan ibland stanna upp och andas lugnt igenom dem.

Latensfasen börjar med att sammandragningarna som tidigare varit smärtfria nu börjar bli smärtsamma. I pauserna du har emellan kommer du att må bra och du är helt smärtfri. Kroppen börjar förbereda sig genom att göra livmodertappen mjuk så att den kan tunnas ut, dra sig uppåtdra sig uppåt och öppnas upp. Latensfasen kan vara förlossningens längsta fas. Under den perioden är du som regel hemma. Latensfasen varar mellan några timmar till ett par dagar. Denna nödvändiga del av förlossningen är en bra träningsperiod inför det aktiva öppningsskedet.

Här kan vi nu börja kalla sammandragningarna för värkar. Värkarna känns, åtminstone inledningsvis, mer som stark mensvärk men kommer alltid att ha smärtfria pauser. Värkarna börjar i den här fasen med 5 till 30 minuters mellanrum. Förvärkarna varar vanligtvis mellan 20 och 45 sekunder. Det kan komma både regelbundet eller oregelbundet. Din kropp frisätter endorfiner som är ditt egna smärtlindrande hormon. Hormonet oxytocin ger dig värkar men det är också ett hormon som hjälper dig att slappna av. Det är vanligt att man känner sig sömnig och avslappnad mellan värkarna. Se det som en hjälp till att vila och kanske till och med somna mellan värkarna.

Patientinformation om latensfas

Tips! En bra vilande ställning i den här fasen är att ligga i sängen med höjd huvudända. Lägg och en stor kudde eller saccosäck under dina knän. På det sättet kommer svanken ner mot sängen och ställningen blir avslappnande för kroppen. Du kan också prova att sitta i "skräddarställning".
Att ta ett bad eller duscha under latensfasen kan både hjälpa dig att slappna av och vara smärtlindrande.

Text av Maria Ekdotter (barnmorska)