Cellförändringar

På gynekologiska mottagningen utreder vi och behandlar cellförändringar på livmodertappen.

Karolinska har ett högspecialiserat uppdrag vilket betyder att vi endast tar emot vissa grupper av patienter med cellförändringar. Till exempel välkomnar vi gravida, kvinnor med immunosuppressiv behandling exempelvis efter transplantation, kvinnor som lever med HIV och kvinnor med återkommande eller på annat sätt komplicerade cellförändringar.

En utredning innebär att man träffar en gynekolog som tar ett cellprov och tittar med mikroskop på livmodertappen. Vid behov tages ett litet vävnadsprov som skickas på analys. Gynekologen bedömer sedan vilken typ av uppföljning som är aktuell. Vid höggradiga cellförändringar görs ofta en så kallad konisering. Konisering innebär att man tar bort den yttersta delen av livmodertappen där cellförändringarna sitter. Operationen görs via slidan. Konisering utförs på mottagningsoperation eller på den dagkirurgiska avdelning.

Uppföljning efter en konisering sker antingen hos barnmorska/läkare på gynmottagningen eller hos en öppenvårdsgynekolog i vårdvalet.