Vårdavdelning Barn Postoperation Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Besök oss

Eugeniavägen 23, F6:78, 17164, Solna

Se karta och reseplanerare Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Söndag 00:00 - 24:00

Barnuppvakningsavdelningen (BUVA) är lokaliserad i anslutning till barnoperationsavdelningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. På BUVA vårdas majoriteten av alla opererade barn och ungdomar postoperativt, som genomgått anestesi och ett kirurgiskt ingrepp. Alla barn och ungdomar vårdas ur ett familjecentrerat och barncentrerat omvårdnadsperspektiv på en egen övervaksplats. För att säkert kunna bedöma att patienten är redo att flyttas till vårdavdelning eller i förekommande fall till hemmet används utskrivningskriterier enligt poängmodellen Aldrete Recovery Score, vilken tar hänsyn till patientens andning, syresättning, cirkulation, smärta, illamående, operationssår och vakenhetsgrad. På BUVA får två föräldrar/ anhöriga medfölja barnet i vårdutrymmet. De barn och ungdomar som har behov av andningshjälp postoperativt och de mest komplicerade patienterna, vårdas på intensivvårdsavdelning. Enheten är öppen dygnet runt med ett reducerat antal platser nattetid och helger.

Inför besöket

Vid eventuella frågor och funderingar, kontakta vårdavdelningen dit ni kallats.

Förkylda/infekterade anhöriga bör inte följa med till sjukhuset. Max två vuxna anhöriga per barn får vara med på BUVA. Syskon får inte komma med in, detta gäller även spädbarn.

Barnvagnar parkerar ni på vårdavdelningen där ni även lämnar era ytterkläder.

Sprita händerna innan ni går in på BUVA.

Under besöket

Sprita av händerna vid behov.

Det går bra att ha med mobiltelefon men den ska sättas på "tyst" läge.

Inta mat och dryck utanför BUVA; i väntrum, cafeteria eller på vårdavdelningen.

Till dess att barnet vaknar och det är dags att åka tillbaka till vårdavdelningen ger vi den omvårdnad som varje specifik operation och narkos kräver.

Efter besöket

Hur lång tid kommer hela besöket att ta?

Du kommer att vara hos oss tills du mår bra och kan åka hem. Räkna med att det blir hemgång under eftermiddagen innan kl. 18:00

Efter avslutad operation flyttas ditt du till den postoperativa avdelningen som även kallas för uppvaket. Där kontrollerar vi att du mår bra efter operationen.

Din medföljare kommer bli hämtade till postop efter operationen. Se därför till att du som medföljare finns tillgänglig på telefon eller i väntrummet.

Du kommer att sova mellan 1/2–2 timmar efter operation. Din medföljare kommer att få vara hos dig hela tiden på postop.

Vi kommer att erbjuda glass, saft och kex när du vaknat. När du piggnat på dig och mår bra får du åka hem.

Ibland vill doktorn att du skall kissa innan hemgång och då kan tiden på postop bli längre. Det är viktig att du kissar innan läggdags på kvällen.

Vissa urologiska ingrepp kräver vård / stöd i hemmet och då hjälper hemsjukvården till, SABH (Sjukhusansluten Avancerad Barnsjukvård i Hemmet).

Efter vissa operationer kan du behöva stanna längre tid på sjukhuset och då kan det bli aktuellt med inläggning på en vårdavdelning på Nya Karolinska tills du får åka hem.

Inför och efter hemgång

Information kommer att ges både muntligt och skriftligt innan hemgång. Du kommer att få Information om operationen, om hur du tar hand om operationssåret, när du får träna och om det är begränsningar efter operationen, schema med tider för smärtlindring och vart du kan vända dig efter operationen.

Vi brukar ringa din medföljare dagen efter (endast helgfria vardagar) för att följa upp hur det går för dig efter operationen. Vi ringer från okänt nummer via sjukhusets växel.

Vid komplikationer vardagar dagtid ska du alltid kontakta mottagningen i första hand. Jourtid kontakta 1177. Vid akuta komplikationer skall du åka till barnakuten på Nya Karolinska, Anna Steckséns gata 35, SOLNA

Vi föreslår att du åker med egen transport hem från operation om det är möjligt. Har du inte tillgång till egen transport, meddela oss på operationsdagen så hjälper vi dig med sjukresa eller taxi mot egen avgift på 140 kr som faktureras.

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig