Om könsdysfori och utredning
Könsinkongruens innebär att en persons könsidentitet är en annan än det kön personen ursprungligen registrerats som (födelse kön). När en persons tilldelade kön vid födseln inte stämmer överens med den upplevda könsidentiteten och kroppen, kan en del personer uppleva ett psykiskt lidande och en försämrad förmåga att fungera i vardagen - så kallat könsdysfori.
ANOVA som en av de nationellt högspecialiserade vårdenheterna utreder, diagnostiserar och tar ställning till viss medicinsk behandling. Med viss medicinsk behandling menas att sjukvården medicinskt kan behandla med till exempel hormoner och/eller kirurgi för att göra kroppen mer samstämmig med den upplevda könsidentiteten. Det innebär att man anpassar kroppen efter könsidentiteten med hjälp av hormonbehandling och/eller annan medicinsk behandling.
Syftet med könsdysforiutredningen är att förstå personens könsidentitet (könsdysfori) och på vilket sätt den kommer till uttryck samt vilka konsekvenser det medför för individen. En utredning syftar vidare till att undersöka individens förutsättningar för behandling, till exempel genom att undersöka om andra kroppsliga, psykiatriska eller medicinska tillstånd förekommer vid sidan av könsdysfori.
Den könsbekräftande behandlingen som kan ges sker efter färdig utredning och fastställd diagnos. Behandlingen som ges individanpassas och en god vårdplanering bygger på samförstånd mellan patient och kliniker. ANOVA följer Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för utredning och vård av personer med könsdysfori.