Efter avslutad utredning
Nedan kan du läsa om vad som händer efter avslutad utredning och vilka behandlingsmetoder som erbjuds.
Psykosocial uppföljning
Efter avslutad utredning vid ANOVA följs vanligtvis patienterna upp psykosocialt under initial behandlingsfas. Syftet med detta är att följa deras mående, medicinska behandling, kartlägga behov av stöttning i den sociala transitionen och att ge underlag till en eventuell ansökan till Rättsliga rådet om ändring av juridiskt kön samt bedömning inför kirurgi.
Endokrinologisk behandling
Under första året har patienter uppföljning av den hormonella behandlingen hos endokrinolog och sjuksköterska. Därefter sker uppföljning hos endokrinolog cirka en gång årligen. I vissa fall remitteras patienten ut till hemregionen för övertagande av fortsatt hormonbehandling och uppföljning.
Sedan den 1 mars 2024 har den endokrinologiska behandlingen av barnpatienter bytt organisation internt och tillhör nu ANOVA. Fysiskt ligger verksamheten kvar i Tema Barns lokaler tills vidare. Patienter som är barn träffar fortfarande personal med barnkompetens och innehållet i vården är oförändrad.
Remisser rörande frågeställningar om könsdysfori och hormonbehandling hos barn kommer till ANOVA via BUP Könsinkongruens och könsdysfori (BUP KID). Vi tar även emot remisser från Region Uppsalas könsidentitetsmottagning.
Hårborttagning
Hårborttagning ombesörjs som regel av hemregionerna men om de medicinska förutsättningarna är uppfyllda kan ANOVA utföra behandlingarna. Kort beskrivet utförs behandlingen med medicinsk indicerad laserborttagning. Patienten behöver ha stått på feminiserade hormoner i cirka ett halvår och ha låga nivåer av testosteron. Remissen skrivs med fördel av patientens endokrinolog.
Inför operation i underlivsområdet skrivs remissen alltid av behandlande plastikkirurg då vi behöver en tydlig beskrivning av vilket område som ska behandlas.
Hjälpmedel
ANOVA förskriver hjälpmedel som penisprotes, peruk och hårersättning för patienter boendes i Region Stockholm och med fastställd könsdysforidiagnos. Olika regioner har olika avtal för hjälpmedel och ombesörjer därför detta enligt sina egna avtal. I de fall hemregionen önskar att patienter får detta ombesörjt via ANOVA måste remittenten inkomma med remiss och betalningsförbindelse.
Logopedisk behandling
Utredning, bedömning och initial behandling sker vid mottagning Logopedi på Karolinska Universitetssjukhuset inom ramen för NHV. För utomlänspatienter är det även möjligt att remittera till annan NHV-mottagning inom logopedi. Fortsatt behandling kan ske på mottagningen eller efter överenskommelse med vårdgivare på hemort i nära samarbete med NHV-enhet. Om logoped i hemregionen bedömer att behov föreligger remitteras patienterna åter till mottagning Logopedi på Karolinska Universitetssjukhuset, för specialistbehandling.
Fertilitetsbevarande åtgärder
Fertilitetsbevarande åtgärder ombesörjs av hemregionerna.
Patienter inom Region Stockholm remitteras till Reproduktionsmedicinska mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Foniatrisk behandling
Slipning av adamsäpple (kondroplastik)
Remiss skickas till Öron-, Näsa- och Halsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Det krävs ett års hormonbehandling inför remiss. Dessa remisser skickas av ANOVA i det fall patienten är aktuell vid ANOVA.
Glottoplastik (stämbandskirurgi)
Remiss skickas från logopeder efter bedömning i samband med fullföljd logopedisk behandling. Remissen skickas till Öron-, Näsa- och Halsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge där även en bedömning görs om kirurgi är aktuellt. Kräver även juridiskt ändrat personnummer.
Plastikkirurgi
Patienter i Region Stockholm som önskar plastikkirurgi remitteras först till en informationsföreläsning som hålls av Plastikkirurgiska enheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Föreläsningen är uppdelad i bröstkirurgi och underlivskirurgi, där patienten kan välja att bara delta på den ena delen.
Denna föreläsning är även tillgänglig för patienter i övriga regioner för de som önskar.
Patienter som sedan önskar att gå vidare med plastikkirurgi remitteras till hemregioner med resurser för kirurgi. I annat fall kan utomlänspatienter remitteras till andra kirurgmottagningar i landet med informationsremiss till hemregionen om att de senare kommer behöva inkomma med betalningsförbindelse till berörd plastikkirurgimottagning.
Patienter som planeras för underlivsoperation på Karolinska Universitetssjukhuset kallas till ANOVA för en preoperativ bedömning innan operation där vi går igenom personens mående, aktuell psykosocial situation och patientens tankar om operationen. Det ger oss också en möjlighet att vid behov följa upp måendet efter operation.
Bröstkirurgi
Patienter kan efter fastställd diagnos remitteras för bröstkirurgi (mastektomi). Efter 2 år på hormoner (inom offentlig vård) kan patient remitteras för bröstaugmentation. För samtliga operationer krävs ett BMI mellan >15 och <30, rök- och drogfrihet samt psykosocial stabilitet inför remiss.
Underlivskirurgi
Samma operationskrav gäller som för ovan.
Patienter som bytt juridiskt kön och fått tillstånd till underlivskirurgi behöver själva återkomma till ANOVA, ifall de önskar att remitteras för underlivskirurgi. Remiss utfärdas då under det nya personnumret.