Behandling vid oönskad sexualitet

Här kan du läsa mer om hur vård och behandling går till vid oönskad sexualitet.

PrevenTell - hjälplinjen vid oönskad sexualitet

PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet. Du kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Hos oss får du möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av liknande frågor. Någon som kan ge stöd och råd, och sedan hjälpa dig vidare till behandling om så är aktuellt. Närstående och yrkesverksamma är förstås också varmt välkomna att ringa till oss. Bakom PrevenTell står Anova vid Karolinska Universitetssjukhuset.

PrevenTells telefontider är vardagar mellan kl. 12.00-15.00.

Det går bra att ringa PrevenTell dygnet runt, året om och lämna meddelande på vår telefonsvarare – så ringer vi upp inom 1–2 dagar. Värt att notera, vi ringer upp från dolt telefonnummer.

Läs mer om PrevenTell på hemsidan: www.preventell.se

När kan jag få hjälp av er?

Det är flera faktorer som avgör när du kan komma till oss, bland annat var du bor, vilket slags sexuellt problem du har och hur ditt allmäntillstånd är. Därför gör vi alltid en bedömning från person till person. Vi kommer att ställa frågor till dig som gör att vi lättare kan bedöma, om och när du ska komma till oss. Vissa problem ska behandlas på andra vårdenheter, om det är så i ditt fall kommer vi hjälpa dig att få kontaktuppgifter dit.

Hur går behandlingen till?

Du träffar i allmänhet en psykiater vid ett första samtal och sedan en psykolog. Dessa samtal syftar till att göra en bedömning av dina problem och undersöka om det kan finnas andra hälsofrämjande aspekter som du kan behöva hjälp med, innan en eventuell behandling inleds. All behandling hos oss anpassas efter just dina behov, den är helt frivillig och sker i samråd med dig. Vi kan erbjuda behandling med mediciner och samtal (psykoterapi), individuellt eller i grupp. Om det är aktuellt, och du samtycker, samarbetar vi också med andra vårdgivare. Behandlingstiden varierar från ett par månader till ett par år, helt utifrån hur just dina problem ser ut. Behandlingen syftar till att förhindra oönskade eller otillåtna sexuella beteenden med negativa konsekvenser – för såväl dig som för andra i omgivningen. Den hjälper dig också att stärka de sexuella uttryck som är positiva för dig och andra.

Hur lång är behandlingen på er mottagning?

Det finns tyvärr inget enhetligt svar på den frågan, det är individuellt beroende på vilka problem du har. Faktorer som påverkar behandlingstiden beror bland annat på omfattningen av dina sexuella problem.

Vad kostar det att få behandling på er mottagning?

Vården hos oss går under Regionens regi och därför är det vanlig patienttaxa som gäller, det vill säga 275:- per besök. När du har kommit upp i totalsumman 1450:-, får du frikort som gäller ett år räknat från första besöket.