Kemoembolisering

Kemoembolisering (TACE) är ett ingrepp i levern där man vill förminska tumörer genom att spruta in cellgift i tumörområdet och därefter stänga av blodförsörjningen till just det området.

Kemoembolisering görs genom att man för upp en tunn slang genom ett blodkärl i höger ljumske hela vägen upp till levern. Ingreppet sker för det mesta i lokalbedövning och tar ca 1-2 timmar. Detta sker på röntgenavdelningen. Du som patient åker alltid ner i säng till röntgen.

Inför undersökning eller behandling

Dagen innan ingreppet blir du inlagd på vårdavdelning där du får träffa läkare och sjuksköterska. Innan ingreppet sätts en kanyl i armen för att kunna ge dropp, smärtlindring och eventuellt lugnande läkemedel. Du får inte äta mat efter midnatt natten före ingreppet men du får dricka saft, buljong, kaffe/te utan mjölk, vatten och näringsdrycker utan mjölk fram till 4 timmar innan det planerade ingreppet.

Under undersökning eller behandling

.

Efter undersökning eller behandling

När du kommer tillbaka till avdelningen efter ingreppet tar vi täta puls- och blodtryckskontroller till en början. Du måste ligga kvar i sängen ca 4 timmar efter ingreppet och till en början får du inte äta eller dricka. Du har även ett tryckförband över insticksstället i ljumsken som kommer att tas bort under dagen. Vanligtvis kan du åka hem dagen efter ingreppet men ibland kan influensaliknande symtom med feber och frossa uppstå. Du kan även få ont i magen efter ingreppet. Detta är helt ofarligt men kan ibland göra att du måste stanna kvar lite längre på avdelningen.