Vägning på neonatalavdelningen

Det nyfödda barnet vägs till en början dagligen och det är mycket vanligt att barnet går ned i vikt den första tiden efter födelsen. Inom ca en vecka - 10 dagar har många barn vänt i vikt och uppnår åter födelsevikt och börjar sakta öka i vikt. En generell viktuppgång på mellan 150-200 gram/vecka brukar vara en riktlinje. Men viktuppgången är naturligtvis individuell.

Handduk

Inbäddad vägning på våg

För att undvika obehaglig avkylning och stressande rörelser under vägning skall alla barn vägas liggandes på sidan eller mage med ordentligt stöd runt omkring sig. När barnet flyttas från sängen för att vägas ska det vara väl inlindat i en handduk alternativt en bäddtoffel/bäddnäste. Håll gärna barnet nära dig under förflyttningen. Bäddmaterialet måste vägas separat före eller efter vägning och barnets vikt justeras sedan med den vikten.

Bäddtoffel/Bäddnäste

 

Inbäddad vägning i kuvös

När barnet ska vägas på vågen inne i kuvösen ska barnet vägas liggande på sidan eller magen med ordentligt stöd runt omkring sig med hjälp av den bäddtoffel/bäddnäste som barnet vårdas i. Bäddmaterialet måste vägas separat före eller efter vägning och barnets vikt justeras sedan med den vikten.