Sjukhuskyrkan Solna

Sjukhuskyrkan finns till för patienter och närstående. Du kan träffa präst, pastor, diakon och få kontakt med andra trossamfund.

Du når oss hela dygnet alla dagar. Personalen kan hjälpa dig kontakta oss. Vi för inte journal och har tystnadsplikt. Många vi träffar saknar anknytning till religion. Alla är välkomna oberoende av tro.
Läs mer om hur vi arbetar inom Sjukhuskyrkan

Kontakt

Andaktsrum/Rum för stillhet

Till Andaktsrummet är alla välkomna att söka stillhet, meditera och be. Bönematta och meditationspall finns att låna. Här finns också Bibeln på olika språk och Koranen att låna.

Öppettider och tillgänglighet

Andaktsrummet på Gamla Karolinska Solna är öppet alla dagar dygnet runt. Det ligger på C2:01. Gå till vänster efter Huvudentrén förbi Pressbyrån till hiss C2. Åk till plan 1 och ta till vänster.

Rummet kan besökas med rullstol och sjukhussäng.

 

Rum för stillhet på Nya Karolinska Solna finns på C4:34. Rummet är öppet 9-15 vardagar. Gå in genom huvudentrén, ta C-hissen till våning 4, sväng vänster.

Samtal

Sjukhuskyrkan kan vara en samtalspartner om stort och smått. Den som besöker oss bestämmer vad vi talar om. Under livet drabbas vi ibland av livskriser och förluster. Vi påminns om dödens närvaro mitt i livet. Sjukhuskyrkan tjänar då som resurs för stöd och samtal.

Mötesplatser under veckan

 

Andakter på Gamla Karolinska

Vardagar kl 8.30 -morgonbön

Måndagar kl 12.30 -lunchandakt

Torsdagar klockan 15.00 - 15.30 firar vi en andakt/enkel mässa (gudstjänst med nattvard). Vi använder alkoholfri druvjuice och glutenfria oblater. Andaktsrummet.

Tid för stillhet

Andaktsrummet är alltid öppet för en stunds stillhet. Veckodagar mellan kl 09.00-16.00 kan man tända ljus i Andaktsrummet.

Enskild nattvard

Nattvard kan också firas i sjukrummet enskilt eller tillsammans med närstående.

De sjukas smörjelse

I flera kristna traditioner brukar men be för sjuka och smörja med olja.

Förbön

Vi ber gärna tillsammans med dig när du är på sjukhuset. I Andaktsrummet finns förbönslappar där du kan skriva dina förbönsämnen. Vi ber för dem under torsdagens mässa.

Dop

Dopet är en kärleksgåva från Gud. Både barn och vuxna kan ta emot den på sjukhuset.

Vigsel

Kyrklig vigsel kan ske på sjukhuset och kräver en giltig hindersprövning från Skatteverket. Vid borgerlig vigsel kontakta till exempel Solna kommun för vigselförrättare.

Avsked, utfärdsbön och begravning

Det kan kännas viktigt att ta farväl av den döde. En enkel andakt, så kallad utfärdsbön, kan hållas antingen i sjukrummet eller i ett särskilt rum för avsked och visning.

Visning av avlidna

Kapellet har neutralt rum för alla trosriktningar samt tvagningsrum för muslimer. Flyttbart kors finns i rummet som även kan användas för mindre begravningar.

 

Hitta till avskedsrum/kapell