Samarbeten och allianser
Karolinska bildar partnerskap och allianser med regionala, nationella och internationella organisationer och företag för att öka möjligheterna till lärande genom långsiktiga relationer.
Dessa samarbeten är en av anledningarna till Karolinskas stora framgångar inom vård och medicin. Vår expertis, våra innovationer och vårt arbetssätt påverkas av relationer med andra sjukhus, organisationer, universitet och forskargrupper världen över.
Karolinska är en global resurs, både när det gäller att erbjuda vård till patienter och när det gäller stipendier, utbildning och utbyten. Våra samarbeten bygger på goda relationer och ömsesidiga överenskommelser och vi hanterar alltid affärer med hög integritet och respekt.
Nationella samarbeten
Karolinska Institutet
Karolinska International Office samarbetar med Karolinska Institutet kring internationella frågor.
Vi har stående möten med KI International Relations Office och tar gärna med oss frågor kring bättre internationellt samarbete i de dialogerna. Exempelvis ser vi på möjligheter att engagera KI i våra EUHA aktiviteter.
Våra Grants Officers har även utbyte kring internationella ansökningar och utlysningar och våra utländska besökare passar ofta på att besöka både KI och Universitetssjukhuset vilket förutsätter koordinerade program och talare när det är lämpligt.
Läs också om våra innovationspartnerskap
Nordiska samarbeten
Nordic University Hospital Alliance
Målet med The Nordic University Hospital Alliance (NUHA) är att stärka relationerna och samarbetena mellan våra nordiska sjukhus samt etablera en strategi för att ta itu med hälso- och sjukvårdsutmaningar i den nordiska regionen.
Alliansens mål är att höja vårdkvaliteten och stimulera innovation inom hälso- och sjukvård, forskning och utbildning. Detta uppnås genom utbyte av bästa praxis och patientresultat, spridning av kunskap samt gemensamma insatser inom forskning och utveckling.
NUHA, invigdes den 24 maj 2024, och består av fem medlemsländer.
- Rigshospitalet, Köpenhamn.
- Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm.
- Oslo Universitetssjukhus, Oslo.
- Helsingfors Universitetssjukhus, Helsingfors.
- Landspitali - National University Hospital, Reykjavik.
----
Landspitali Universitetssjukhus
Karolinska Universitetssjukhuset och Landspítali Iniversitetssjukhus på Island har samarbetat länge. Vi har tagit emot flera läkare och sjuksköterskor från Island som har gjort del av sin utbildning på Karolinska. Vi behandlar regelbundet isländska patienter i behov av högspecialiserad vård.
Vi har ett avtal med Icelandic Health Insurance (IHI) om att behandla isländska patienter inom vissa områden. I vårt avtal ingår också att vi ska hjälpa Island att utveckla sin reproduktionsmedicin (PGT) inom en snar framtid. Vi har regelbundna möten på olika nivåer med både Landspitali och IHI för att diskutera nya och förbättra pågående samarbetsområden.
---
De fire regionale helseforetak
Genom ett särskilt avtal med "De fire regionale helseforetak" i Norge tar Karolinska emot norska patienter som behöver vår vård. Avtalet gäller främst protonterapi vid Skandionkliniken (ett samarbete mellan alla svenska universitetssjukhus) och reproduktionsmedicinskt stöd.
Vi har många besök av norska delegationer. Till exempel har Oslo universitetssjukhus ledningsgrupp varit här för att lära sig mer om Karolinskas produktionsplanering. Delar av deras kirurgiska enhet kommer också att besöka oss för att lära sig mer om vår kapacitetsplanering. Oslo universitetssjukhus vill också bättre förstå vår serviceorganisations digitala arbete och vår användning av AI och robotar.
---
Tammerfors Universitetssjukhus
Karolinska och Tammerfors universitetssjukhus (TaUH) i Finland har ingått ett strategiskt partnerskap sedan 2017. Samarbetet är brett och fokuserar på kunskapsutbyte inom olika områden. Till exempel har vi alldeles nyligen börjat diskutera hur vi kan utbyta kunskap och jämföra vårt arbete gällande transsexuell kirurgi. Vi har också under åren gjort utbildningsbesök. Partnerskapet har dessutom resulterat i ett samarbete mellan sjuksköterskor om hur de kan effektivisera sitt dagliga arbete.
---
Aarhus Universitetssjukhus
Vårt nära samarbete med Århus universitetssjukhus i Danmark har funnits i många år. Århus universitetssjukhus är också en del av EUHA-alliansen och deltar, precis som Karolinska, i alliansens innovationsnätverk. Eftersom båda våra organisationer lägger stor vikt vid innovation och delar liknande utmaningar har vi utmärkta möjligheter att lära av varandra och dela med oss av bästa praxis. Vi träffas regelbundet för att lära oss mer om våra innovativa lösningar.
Partnerskapet omfattar även utbyte på regional nivå med ett avtal som gör att vi vid behov kan skicka patienter för behandling i Danmark.
Europeiska samarbeten
European University Hospital Alliance
Karolinska är medlem i EUHA sedan 2017. Tillsammans med tio andra ledande universitetssjukhus i Europa arbetar vi för att utveckla och förbättra universitetssjukvården.
EUHA spelar en avgörande roll inom hälso- och sjukvården genom att sammanföra universitetssjukhus med fokus på vård, forskning och utbildning. Som en gemensam plattform för våra medlemmar, möjliggör EUHA erfarenhetsutbyte och stärker vårt inflytande gentemot beslutsfattare, industrin och andra viktiga aktörer.
Tillsammans som en del av EUHA är vi starkare. Med mer än 220 000 medarbetare och representation i samtliga European Reference Networks (ERN), leder EUHA över 300 forsknings- och utvecklingsprojekt och genomför mer än 6 000 kliniska studier, vilket gör oss till en drivande kraft för innovation och förbättrad vård i Europa.
Läs mer om EUHAs arbete på deras hemsida
---
European Reference Network (ERN)
På grund av sällsynta diagnosers komplexitet och sällsynthet har EU beslutat om inrättandet av European Reference Networks eller europeiska referensnätverk (ERN) för komplexa tillstånd, däribland sällsynta diagnoser.
Målet med nätverken är att samla den europeiska expertisen som finns inom en diagnos/diagnosgrupp för att kunna erbjuda ett bättre omhändertagande och ökat kunskapsutbyte. Vid årsskiftet 2016/17 godkände Europeiska kommissionen de 24 första ERN för sällsynta diagnoser. Just nu pågår ett arbete med att utöka till ytterligare ERN.
---
Charité Universitätsmedizin Berlin
År 2023 undertecknades ett samförståndsavtal mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Charité för att främja vänskap och samarbete inom medicinsk utveckling, sjukhusledning och klinisk forskning.
Målet med samarbetet är att stärka utbildning och forskning samt fördjupa förståelsen för varandras organisationer. Programmet kan omfatta intensifierad kommunikation kring strategiska partnerskap, personalutbyten, samarbete kring industrirelationer, kliniska studier inom cell- och genterapi samt utveckling av innovativa lösningar för framtidens vårdpersonal.
Samarbetet fokuserar även på att driva digitalisering inom hälso- och sjukvården, utveckla lösningar för "sjukhus i hemmet" och utbyta erfarenheter kring de nationella uppdrag som universitetssjukhus har.
Globala samarbeten
International Hospital Federation
Karolinska är medlem i International Hospital Federation (IHF). IHF är en organisation som ger sina medlemmar en plattform för kunskapsutbyte och nätverkande med olika aktörer inom hälsosektorn. IHF har över 130 medlemmar som arbetar tillsammans för att förbättra standarden, kvaliteten och nivån på tillhandahållandet av hälso- och sjukvårdstjänster. Genom medlemsorganisationerna fungerar IHF som en röst för sjukhusen och hälso- och sjukvårdssystemen på den globala arenan.
IHF:s vision
"A world of healthy communities served by well-managed hospitals and health services where all individuals reach their highest potential for health. "
Mayo Clinic
Samarbetet mellan Mayo Clinic och Karolinska Institutet påbörjades för 25 år sedan och den allra första konferensen fokuserade på diabetes och metabolism. Över tid har programmet utvecklats och omfattar nu inte enbart forskningsprojekt utan också samarbeten kring innovation, administration och utbildning.
Sedan några år tillbaka ingår även Karolinska Universitetssjukhuset i samarbetet kopplat till den årliga konferensen är därför är den öppen för alla medarbetare som önskar delta.
Harvard/Brigham Women's Hospital
Karolinska och Brigham and Women's Hospital/Harvard Medical School har gemensamt kommit överens om ett samförståndsavtal för att främja ett nära samarbete. Syftet med partnerskapet är att utforska möjligheterna till gemensam forskning, gemensam undervisning och utbyte av vårdpersonal samt kliniska program för att nå nya höjder inom hälso- och sjukvården, med särskilt fokus på att stärka ett hållbart globalt hälso- och sjukvårdssystem.