5 april: Några ord från Patrik Rossi

Nyhet

Att Karolinska är ett av världens bästa sjukhus ser jag dagligen bevis för. I tisdags utförde vi den första operationen i Europa med en ny singelport-robot, som möjliggör många nya typer av operationer som tidigare ansågs för riskfyllda.

I tisdags besökte jag Operation Haga (beläget i E-huset GKS i Solna) i samband med nyöppnandet av de två första operationssalarna. Vi fortsätter att rekrytera in ny personal till den tredje operationssalen och planerar en renovering av den återstående delen med fem salar, vilket ger en rejäl utökning utöver G55.

I veckan har vi haft flera positiva nyheter, däribland den om regionens ambulanshelikoptrar som framöver kommer att kunna användas i ännu fler utmanande vädersituationer, tack vare ett nytt navigationshjälpmedel som regionen har infört. P4 rapporterade från helikopterplattan på Karolinska i Solna igår.

Jag vill passa på att gratulera två jubilarer, barnsjukvården i Huddinge som fyllde 50 år i tisdags och sjukhusets njurtransplantationer som firar 60 år imorgon.

Nu har inköpsstoppet upphört, dock vill jag uppmana alla till fortsatt återhållsamhet. Inköpsstoppet var en av flera åtgärder för att förbättra Karolinska Universitetssjukhusets ekonomi i en utmanande tid. Vi har sett en positiv effekt på ekonomin av inköpsstoppet och därför är det nödvändigt att alla fortsätter att fatta kloka beslut kring eventuella inköp i relation till sina ekonomiska förutsättningar.

I ett extrainsatt styrelsemöte nu på eftermiddagen har sjukhusledningen fått ett formellt uppdrag av Karolinskas styrelse att utarbeta en ”Handlingsplan för öppenhet och motverkande av tystnadskultur” inom sjukhuset. Det finns ett grovt utkast till plan som nu ska revideras och vidareutvecklas tillsammans med fackliga företrädare och skyddsombud. Målet är att planen ska vara färdigställd inom en månad.

Till sist vill jag berömma alla som ständigt jobbar för att förbättra vården för våra patienter. Ett bra exempel på hur kloka förändringar kan göra stor skillnad finns hos ME Klinisk fysiologi. På ett års tid har de minskat väntetiden för långtidsregistrering av EKG med hela 50 veckor. Hur de gick tillväga berättar de här.

Tillsammans är vi Karolinska.

Patrik Rossi, tf. sjukhusdirektör