19 april: Några ord från Patrik Rossi

Nyhet

Vi lever vår vision varje dag - ”Vi ska bota och lindra imorgon det ingen kan bota och lindra idag”.

Nu i veckan genomfördes det första ingreppet i Norden med en trikuspidalisprotes för kateterburen användning. Ingreppet mot hjärtklaffläckage genomförs genom ljumskvenen, vilket innebär att de som inte lämpar sig för öppen hjärtkirurgi kommer att kunna få hjälp framöver. Tack till alla er som har gjort detta möjligt.

Utöver vård till våra patienter hjälper vi också utländska läkarkollegor. Vi har besök av tre läkare och en sjuksköterska från Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital i Kiev. I två månader ska de auskultera här på sjukhuset och detta sker tack vare samarbetet som Karolinska har ingått med deras hemsjukhus.

En annan glädjande nyhet är våra radiologiska medicinska enheter som på flera MR-kameror installerat AI-baserade accelerationstekniker som ger snabbare bildtagning och samtidigt förbättrad bildkvalitet. Tack vare detta och andra metodoptimeringar undersöker sjukhuset nu 35 fler patienter per vecka och har minskat MR-köerna med över 500 patienter sedan årsskiftet. Det är en förbättring som ger tydlig patientnytta och som vi kan vara stolta över - bra jobbat!

Nu kan jag också berätta att vi stängt varslet från juni 2023. Uppdraget var att reducera antalet administrativa medarbetare och chefer på sjukhuset med 450 personer. Jag vet att det inneburit en stor oro för många medarbetare under tiden det pågått. Utifrån uppdraget är resultatet vi uppnått, i samverkan med de fackliga organisationerna, en bättre balans mellan vården och den administrativa och stödjande verksamheten.

Som jag skrev i mitt brev på intranätet igår är det viktigt för mig att vara lyhörd. Det ingår i uppdraget för varje chef att ständigt analysera, utvärdera och lära av svåra och komplexa situationer och processer, -så även för mig. Under gårdagen tog vi tillsammans med de fackliga organisationerna på sjukhuset ytterligare steg mot att utveckla vår handlingsplan för öppenhet och motverkande av tystnadskultur genom en workshop. Vi kommer att avrapportera till styrelsen i nästa vecka, för att sedan kunna slutföra arbetet därefter.  Genom att stärka, utveckla och lita på våra partsgemensamma processer så bygger vi trygghet för alla att kunna göra rätt.

Tillsammans är vi Karolinska.

Patrik