Prövarskolan lägger grunderna för kliniska studier

Nyhet

FÖR DOKTORANDER. Kursen som går på djupet av kliniska studier med studieprotokollet som den röda tråden.

Det är en blandad skara av kursdeltagare som samlas på Eugeniahemmet i februari för föreläsning på Grundkurs för kliniska studier – från idé till arkivering, kort kallad Prövarskolan. Kursen är utvecklad av Karolinska Universitetssjukhusets centrum för Kliniska Studier vid FoUUI-staben och ges i samarbete med KI:s institution för onkologi-patologi. Deltagarna är alla doktorander men inom olika medicinska omårdesfält.

Elham Hedayati

-Vi ser ett behov av ökad kunskap inom planering och genomförande för de som ska arbeta med och leda kliniska studier, säger Elham Hedayati, kursledare och initiativtagare. Vi vill att alla terapiområdesfält ska ha samma tillgång till kunskap och den här kursen är ett led i att skapa de förutsättningarna, fortsätter Elham.

Kursen tar avstamp i läkemedelsprövningar och ämnet vid detta tillfälle är biverkansrapportering. Helene Sjöö, kursledare och utbildningsamordnare på KTA, föreläser. Hon väver in frågeställningar i föreläsningen som kursdeltagarna  får fundera på och diskutera.

Erfter föreläsningen fortsätter diskussionerna och samtal om de egna studierna, vissa är i nuläget involverade i observationsstudier men vet att det på sikt också kan bli läkemedelsprövningar inom deras arbete.

-Jag går kursen för att bygga upp en kunskapsbas som jag kan applicera på mitt pågående forskningsprojekt, berättar Aziza Adem, röntgensjuksköterska och doktorand. Jag arbetar både direkt med patienten och hanterar en stor mängd patientdata i olika format. Den här kursen ger mig kunskap som jag kan ta med mig direkt in i mitt arbete, säger Aziza.

Kursdeltagarna diskuterar och funderar kring biverkansrapportering.

Det här är den andra gången som kursen ges, första omgången gick under höstterminen 2021.

-Denna omgång testar vi att ge alla kurstillfällen samlade över en vecka, berättar Elham. I den första omgången hade vi en föreläsning i veckan uppdelat över sex veckor. Vi kommer att utvärdera och se vilket upplägg som fungerat bäst.

Nästa kursomgång är planerad till våren 2023. 

Grundkurs för kliniska studier – från idé till arkivering