Kika in i julköket!
Nu vankas det julmat för Karolinskas patienter. I filmen visar Cedric Saint Just, köksmästare för tillagningsköket som levererar mat till Karolinska i Solna, hur de lagar sina köttbullar – i en egen köttbullemaskin!
Köttbulletillverkning i patientköket! Vid köttbullemaskin jobbar kocken Pennapa Appelqvist för fullt.
– Köttbullarna har blivit lite av vårt signum. De är alltid de mest populära bland patienterna, säger Cedric.
Utöver köttbullar fylls nu patienternas jultallrikar i Solna och Huddinge med flera av julens klassiker. Patienter som har svårt att tugga eller svälja kan få konsistensanpassad julmat, vackert formad för att likna vanlig mat. I filmen visar vi några exempel på hur sådan mat kan se ut! Och så erbjuds gluten- och laktosfria alternativ och vegetariska jultallrikar förstås.
– Vår vegetariska Janssons frestelse smaksätter vi med kapris i stället för anjovis, och i stället för sill har vi ”svill”, en inlagd champinjon som är väldigt uppskattad, berättar Cedric.
Många patienter vill ha de klassiska smakerna.
– Det ska kännas igen och det ska smaka som att man är på restaurang eller hemma, så vi kryddar som vanligt. Undantaget är vår ostkaka som till jul får en touch av saffran, och så gör vi vår lite egna senap, förklarar Cedric.
"Maten är en del av vården"
Även i köket som ansvarar för menyn på Karolinska i Huddinge lagar de julmat för fullt. Pia Oksanen är platschef för köket och stormtrivs.
– Det bästa med mitt jobb är att jobba med människor och få bidra till att våra patienter blir friska. Maten är ju en del av vården, säger hon.
Under jul erbjuder Pia och hennes kollegor fyra olika jultallrikar för patienterna, som fylls med allt ifrån julskinka och rödbetssallad till kalvsylta och rostad brysselkål. Julens dessert är Ris à la Malta med mandarinklyftor. Några rätter ligger Pia lite extra varmt om hjärtat.
– Mest stolt är jag över våra vegetariska sillar som inlagd aubergine och senapssill av tofu. Och så den hemgjorda Janssons frestelsen som vi gör efter eget recept!
Grönt är skönt
För båda tillagningsköken är klimat- och miljöfrågor en central del av verksamheten. Många livsmedel är ekologiska. Matsvinnet mäts och följs upp, och köken har ett målvärde för koldioxidutsläpp att förhålla sig till.
– Vid högtider kan det vara lite svårt att beräkna hur mycket mat som går åt, så nu inför julen har vi uppmuntrat avdelningarna att beställa sin patientmat i god tid. Det hjälper till att minska matsvinnet, säger Pia.
🎄God jul önskar vi er alla! 🎄
Se mer från båda kökens julmenyer längst ner i nyheten.
Mer från Jul på sjukhuset
- Sjukhusprästen Jesper Österbergs tankar inför de stundande vinterhögtiderna
- Biträdande överläkaren Olga Bergdahl på Förlossningen om hur det är att jobba under julen: ”Magiskt att vara med när ett barn föds på julafton”
- Luciatåg sjöng för stora och små
Senaste nyheterna
-
Kika in i julköket!
Nu vankas det julmat för Karolinskas patienter. I filmen visar Cedric Saint Just, köksmästare för tillagningsköket som levererar mat till Karolinska i Solna, hur de lagar sina ...
-
Karolinska Universitetssjukhuset utser tillförordnad IT-chef
Karolinska Universitetssjukhuset har utsett Anders Hult till tillförordnad IT-chef från och med den 1 februari 2026.