Maria levertransplanterades – och sadlade om till sjuksköterska
Maria Blomberg arbetade länge inom travsporten och trivdes toppen med det. Men så blev hon allvarligt sjuk och genomgick en levertransplantation. "De fina mötena med människorna i vården inspirerade mig att bli sjuksköterska", säger hon.
Det är under en rutinmässig undersökning för sin ulcerösa kolit, en inflammatorisk tarmsjukdom, som Maria Blombergs dåliga levervärden upptäcks i mitten av 90-talet. Hon mår egentligen inte särskilt dåligt, men i magnetröntgen syns förträngningar i gallgångarna. Det ska visa sig att hon har primär skleroserande kolangit, PSC, en kronisk leversjukdom som kan leda till allvarlig leverskada och leversvikt och där transplantation är den enda botande behandlingen.
Lördagen den 30 maj 2009 står Maria Blomberg på ett dansgolv i centrala Stockholm med 1000 andra personer. Hon arbetar inom travsporten och ansvarar för den fest som hålls varje år i samband med elitloppet på Solvalla. Åtta månader tidigare har hon satts upp på listan för levertransplantation. Nu plingar det till i mobilen.
– Jag är tvungen att gå ut på gatan för att höra personen i andra änden, säger Maria Blomberg.
Sedan går det fort. En donerad lever är på väg till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och hon behöver bege sig dit snarast möjligt.
– Jag kastar mig i en taxi hem och packar raskt ihop en väska med kläder och personliga prylar, säger Maria Blomberg.
Fint bemötande
Hon opereras redan morgonen därpå. Allt går bra. Det första hon frågar när hon vaknar upp från narkosen är vem som vann elitloppet. Kirurgerna skrattar.
– Jag minns att alla var så snälla och omtänksamma. Inte minst efter transplantationen när jag kommit hem men behövde åka till sjukhuset för kontroller två gånger i veckan. Deras bemötande, kunskap och kompetens. Tryggheten de lyckades förmedla, säger Maria Blomberg.
Hon och Ingegerd, en av sjuksköterskorna, pratar ofta om omvårdnadsyrket och där någonstans börjar ett nytt frö gro.
– Ingegerd tyckte att jag skulle bli sjuksköterska. Jag hade jobbat professionellt med hästar i många år och det är ju lite liknande i det att man behöver ha koll på individen, en klinisk blick. Att varje morgon i stallet stämma av hur hästarna mår, om de äter eller inte, om de är pigga på ögonen, om något avviker, säger Maria Blomberg.
Studier på Komvux
Efter transplantationen får Maria Blomberg två avstötningar och åker lite in och ut från sjukhuset. Men efter tre månader är hon tillbaka i stallet. Hösten 2013 börjar hon på Komvux för att läsa in de ämnen som behövs för att komma in på sjuksköterskeprogrammet. Första jobbet som utexaminerad är på Karolinska Universitetssjukhusets enhet Bröst-, endokrina tumörer och sarkom. Maria har hört från en sjuksköterskebekant att de har ett väldigt trevligt arbetsteam.
– Det stämde! Jag var kvar ett par år, gjorde en kortare utflykt till kirurgiskt rehab, för att sedan återvända igen, som kontaktsjuksköterska, säger Maria Blomberg.
I arbetet ingår regelbundna samtal med patienterna, under utredning och behandling och sedan under uppföljningen.
– Mina patienter har neuroendokrina, hormonproducerande, tumörer, som är ganska ovanliga och ofta långsamväxande. När man följer patienterna under en så lång tid lär man känna dem väl, säger Maria Blomberg.
Hon tror att hon har nytta av sin egen patientresa i arbetet. Att den ger en fördjupad förståelse av vad det innebär att vara sjuk.
– Jag vet hur det är att ha tät kontakt med vården, kontrolleras regelbundet och leva i ovisshet.
Fotboll och konserter
En utmaning med ett i huvudsak utåtriktat jobb är att hitta energi för umgänge ledig tid.
– Samtidigt gillar jag att göra saker på egen hand. Mina största intressen är att gå på konserter – gärna med ”The War on Drugs” – och titta på fotboll, helst Sandviken eller Arsenal. Annars är det ridning och häng med hästarna som laddar mina batterier, säger Maria Blomberg.
Livet rullar på. Hon har sällan anledning att tänka på sin transplantation. Det ser hon som ett friskhetstecken.
– Men ibland kommer det över mig. Kroppen har ju varit med om en hel del och jag äter starka mediciner som trycker ner mitt immunförsvar och gör att jag behöver vara försiktig i vissa sammanhang. Utan en ny lever dör man av min sjukdom. Att säga att jag är tacksam, både för donatorn och vården, att jag kan leva precis som vanligt, är en underdrift.
◾ Fler patieneter överlever levertransplantation
Den första levertransplantationen i Sverige utfördes 1984 på sjukhuset i Huddinge. Levertransplantation går under Nationell högspecialiserad vård, NHV, vilket innebär att verksamheten står under årlig uppföljning av Socialstyrelsen och att antalet utförare i Sverige är begränsat till två: Karolinska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
2024 genomfördes 132 njurtransplantationer, 83 levertransplantationer och 4 pankreastransplantationer (bukspottkörtel) på Karolinska Universitetssjukhuset. Den nya donationsformen, DCD (donation efter cirkulationsstillestånd), ökar stadigt och utgör nu 25 procent av alla levertransplantationer och 35 procent av alla njurtransplantationer. Det är en remarkabel ökning och tillskott av organ för transplantation.
– Ett års patientöverlevnad efter levertransplantation är nu på 96 procent – här har vi kontinuerligt förbättrat våra resultat, trots att vi transplanterar sjukare patienter. För 15 år sedan låg ettårsöverlevnaden på 86 procent. Vår komplikationsfrekvens har minskat. Exempelvis får vi i dag endast fyra procent med post-transplantationsdiabetes, säger Carl Jorns, sektionschef på enheten Levertransplantation.
Senaste nyheterna
-
Maria levertransplanterades – och sadlade om till sjuksköterska
Maria Blomberg arbetade länge inom travsporten och trivdes toppen med det. Men så blev hon allvarligt sjuk och genomgick en levertransplantation. "De fina mötena med människorna i ...
-
Kompetenskort för undersköterskor ska säkerställa likvärdig kompetens på hela sjukhuset
Initiativet till ett kompetenskort för undersköterskor kommer från STOF, Strategiskt omvårdnadsforum, där verksamhetschefer och vårdenhetschef ingår. Syftet är att säkerställa en ...