Kompetenskort för undersköterskor ska säkerställa likvärdig kompetens på hela sjukhuset

Nyhet

Initiativet till ett kompetenskort för undersköterskor kommer från STOF, Strategiskt omvårdnadsforum, där verksamhetschefer och vårdenhetschef ingår. Syftet är att säkerställa en gemensam och likvärdig grundkompetens hos undersköterskor på Karolinska Universitetssjukhuset.

Genom att fokusera på patientnära moment och centrala kunskapsområden ska utbildningsinsatsen bidra till att alla patienter får en trygg, säker och enhetlig vård – oavsett var i organisationen de vårdas.  Nyligen genomfördes en pilotutbildning inom områdena *NEWS (National Early Warning Score), venprovtagning och blododling – med 14 undersköterskor från olika verksamheter inom sjukhuset. Fokus initialt är på vuxenvården.

– Man gör först en teoretisk utbildning i Lärtorget med ett kunskapstest. Därefter är det praktiska moment som ska utföras där kliniska lärare gör en bedömning av genomförandet samt ställer kompletterande frågor utifrån en kvalitetssäkrad mall, säger Susanne Wallberg, verksamhetschef på Karolinska Comprehensive Cancer Center, KCCC, och tillägger:

– De praktiska momenten genomförs på Kliniskt träningscentrum, KTC, och tar 30 minuter per moment. Den teoretiska delen tar cirka 1–2 timmar för de tre momenten.

Arlette Sandoval Frigolett.

"Viktigt att repetera och öva"

En av dem är undersköterskan Arlette Sandoval Frigolett. Hon fick tips om kursen av sin chef och tyckte att den lät bra och intressant:

– Utbildningen har varit bra och här på KTC var det bra att det fanns möjlighet att ställa frågor till de kliniska lärarna. Jag har fått ny kunskap som jag ska föra vidare till mina kollegor. Men det är bra om alla undersköterskor går utbildningen. Det är viktigt att repetera och få öva!

*National Early Warning Score (NEWS) är ett system som används inom sjukvården för att snabbt identifiera patienter som riskerar att försämras och som hjälper vårdpersonal att fatta snabba beslut och prioritera vårdinsatser.