Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet får stort EU-stöd för att studera sena biverkningar och fertilitetsbehov hos unga canceröverlevare
De närmare 7 miljonerna euro från EU:s Horizonprogram ska gå till forskningsprojekt PREDICT AYA, som syftar till att hjälpa unga vuxna, 15–39 år, som överlevt cancer men som riskerar långsiktiga hälsoproblem efter behandlingen.
Trots att omkring 85 procent av AYA (Adolescents and Young Adults)-patienter överlever i minst fem år, lever många med bestående biverkningar som allvarligt påverkar livskvaliteten. En av de mest kännbara effekterna är infertilitet – att inte längre kunna få biologiska barn.
Projektet leds av professor Kenny Rodriguez-Wallberg vid Karolinska Institutet, specialist i reproduktionsmedicin och ansvarig för fertilitetsbevarande behandlingar på Karolinska Universitetssjukhuset. I sitt arbete upplevde hon att många befintliga stödprogram för cancerpatienter inte tog upp fertilitetsfrågor för unga vuxna – och bestämde sig för att förändra det.
– Det finns stora kunskapsluckor kring varför vissa patienter utvecklar bestående biverkningar medan andra inte gör det, trots liknande behandlingar, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.
För att fylla kunskapsluckorna kommer forskarna att kombinera flera metoder och sammanställa data från europeiska register, genetiska biobanker och klinisk patientuppföljning. Målet är att utveckla genetiska modeller som kan förklara varför vissa patienter drabbas av sena biverkningar efter sin cancerbehandling och andra inte.
Projektet samlar experter från hela Europa och kommer att:
- Identifiera biomarkörer (biologiska signaler) som visar vilka patienter som riskerar fertilitetsskador och andra sena effekter av sin behandling
- Använda genetik och precisionsmedicin för att förstå hur och varför behandlingar påverkar fertiliteten olika.
- Ta fram kliniska riktlinjer för att hjälpa läkare att anpassa behandlingar och skydda patienternas fertilitet
Dessutom ska PREDICT AYA undersöka:
- Hur ofta och hur allvarligt fertiliteten påverkas av olika behandlingar
- Graviditetsrisker för unga canceröverlevare
- Hälsan hos barn som föds av AYA-patienter
- Hur effektiva dagens metoder för att bevara fertilitet egentligen är
PREDICT AYA är ett av få projekt i Europa som specifikt fokuserar på den långsiktiga hälsan hos unga canceröverlevare. Det valdes ut bland över 40 andra ansökningar till Horizon Cancer Mission 2024 – ett tydligt tecken på hur viktig frågan blivit inom cancerforskningen.
Projektet startar officiellt den 17 juni, då forskare från hela Europa kommer att samlas vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm för ett första möte.
Senaste nyheterna
-
Maria levertransplanterades – och sadlade om till sjuksköterska
Maria Blomberg arbetade länge inom travsporten och trivdes toppen med det. Men så blev hon allvarligt sjuk och genomgick en levertransplantation. "De fina mötena med människorna i ...
-
Kompetenskort för undersköterskor ska säkerställa likvärdig kompetens på hela sjukhuset
Initiativet till ett kompetenskort för undersköterskor kommer från STOF, Strategiskt omvårdnadsforum, där verksamhetschefer och vårdenhetschef ingår. Syftet är att säkerställa en ...