Karolinska i Almedalen 2025
Här kan du i efterhand se Almedalen-eventen som ordnades i Karolinskas regi. Precisionsmedicin, AI och ökad tillgänglighet till vård var några fokusområden.
Karolinska Universitetssjukhuset är ett av världens främsta sjukhus med ansvar för forskning, utbildning och högspecialiserad vård. Att delta i samhällsdebatten som berör hälso- och sjukvård i Sverige är därför av största vikt.
Karolinska är en viktig samtalspartner och samverkar i Almedalen kring frågor om framtidens hälso- och sjukvårdssystem för att skapa en vård som verkligen gör skillnad för patienter.
Bilder från Karolinskas medverkan under Almedalen
Här kan du titta i efterhand:
Sveriges universitetssjukhus i allians
Sveriges universitetssjukhus står tillsammans för en stor del av landets medicinska forskning och utbildning och vårdar över en miljon patienter varje år. Nu stärker vi vår samverkan för att tydliggöra universitetssjukhusens roll i svensk hälso- och sjukvård, forskning, utbildning, utveckling och innovation. Målet är ännu bättre högspecialiserad universitetssjukvård till patienterna. Se filmen på Youtube här:
https://www.youtube.com/watch?v=fW3bN3CgVJ0&t=
Hur ska framtidens universitetssjukhus göra mer nytta för patienterna?
Christophe Pedroletti, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, diskuterar vilka förändringar, innanför och utanför universitetssjukhusets väggar, är nödvändiga för att öka tillgängligheten och säkra att vården kommer invånarna till nytta?
Riv vårdgränserna och kapa köerna
Tillgången på specialistvård varierar kraftigt mellan olika delar av landet. Ett exempel är sköldkörteloperationer, där många regioner brottas med långa väntetider för patienterna, medan exempelvis Karolinska Universitetssjukhuset framgångsrikt har lyckats kapa vårdköerna och nu kan erbjuda operationstid inom en vecka.
• Hur skulle ökad samverkan, både innanför och utanför regiongränserna, kunna bidra till att fler patienter får vård i rätt tid?
• Vilka hinder och möjliggörare finns för att öka tillgängligheten?
• Hur skapar vi incitament för att ge patienter tillgång till rätt vård i rätt tid, även om det sker utanför regionens gränser eller sjukhusets väggar?
Hur måste vården ställa om när medicinen spränger nya gränser?
Det pågår ett systemskifte inom medicinen. I dag kan vi använda storskaliga data i realtid i vården av patienterna, parallellt med en snabb utveckling av nya avancerade behandlingar inom allt fler sjukdomsområden. Framstegen är redan verklighet inom cancervården och vid diagnostik och behandling av sällsynta sjukdomar. Men när medicinen spränger nya gränser utmanas också organisationen av vården. För att dra nytta av möjligheterna behöver delar av den kliniska högspecialiserade vården arbeta sömlöst med akademin i multidisciplinära miljöer, över de klassiska specialitetsgränserna hela vägen från diagnostik till behandling. Denna nya medicin kräver nationell kraftsamling och nya former av samarbeten mellan sjukvården, akademin och life science-industrin. Omställningen är nödvändig för att tillgängliggöra modern sjukvård till befolkningen, samtidigt som den blir en stark motor för forskning och innovation.
Senaste nyheterna
-
Bahira Shahim får prestigefyllt anslag för forskning om hjärtklaffsjukdom
Bahira Shahim har tilldelats ett stort anslag för sina banbrytande studier om mitralisklaffsjukdom och livshotande hjärtrytmrubbningar.
-
Maria levertransplanterades – och sadlade om till sjuksköterska
Maria Blomberg arbetade länge inom travsporten och trivdes toppen med det. Men så blev hon allvarligt sjuk och genomgick en levertransplantation. "De fina mötena med människorna i ...