Ökad samverkan ska förbättra vården för patienter med hjärntumör

Nyhet

På Regionala hjärntumördagen 16 maj samlar Karolinska medarbetare, patienter, närstående och intresseföreningar inom diagnosgruppen vuxna med hjärntumör. Målet med den årliga dagen är en bättre vård där alla involverade jobbar mer ihop.

Som värdar för den Regionala hjärntumördagen står det neuroonkologiska teamet vid Karolinska Universitetssjukhuset. Den årligt återkommande dagen är ett resultat av det regionala projektet Integrerad vård som, utifrån patienternas och personalens uttryckta önskemål om förbättringar, startade 2021 och har satt fokus på utbildning, nätverk, att involvera patienter och närstående, stärka relationer, gynna samarbeten och skapa förståelse för varandras roller inom vården för patienter med hjärntumör. Projektet avslutades vid årsskiftet, men arbetet fortsätter.

”Vi har arbetat med samma patient, men inte tillsammans”

Ingrid Berggren är specialistarbetsterapeut på medicinska enheten Arbetsterapi och fysioterapi, Neuro, vid Karolinska i Solna och en av arrangörerna.

– Vi har arbetat med samma patient, men inte tillsammans. Så den här dagen är väldigt viktig för oss! Den ger oss inom vården möjlighet till kunskapsutbyte över professionerna, men också chansen att träffa patienter och närstående i en annan konstellation. För att kunna förbättra vården för den här patientgruppen behöver vi samarbeta. I år har vi cirka 100 anmälda på plats och ett 40-tal anmälda på länk där vi vet att flera stycken sitter gemensamt och tittar.

I programmet lyfts frågor som psykiatrins roll, juridiska frågor – beslutsförmåga och informerat samtycke, presentation av hypotetiskt patientfall, kommunala stödinsatser, hälsosamma levnadsvanor, egenvård och rehabilitering, forskning och en kirurgiföreläsning. Deltagarna får också veta mer om olika intresseföreningar och stödorganisationer.

Text: Ylva Hermansson

Mer om diagnosgruppen Hjärntumör (vuxna)

Varje år insjuknar omkring 1 300 personer i Sverige av en tumör som uppstår i hjärna eller ryggmärg. De två vanligaste typen av tumörer i centrala nervsystemet (CNS) är gliom, som utgår från hjärnans stödjeceller och meningiom, som utgår från hjärnhinnorna.

CNS-tumörer kan drabba individer i alla åldrar. De flesta som drabbas är över 50 år. Prognos påverkas av om tumören är benign eller malign och vilken undergrupp tumören tillhör, men även av patientens ålder och allmäntillstånd. Överlevnaden för personer med cancer i centrala nervsystemet varierar därför kraftigt mellan olika diagnoser, från god prognos till en överlevnad på några månader.

Cirka 250 personer insjuknar med CNS-tumör i Region Stockholm. Många av de benigna tumörerna kan behandlas med kirurgi, medan de mer maligna tumörerna ofta behöver kompletterande behandling med strålbehandling och/eller cytostatika.

Runt en patient med hjärntumör finns många olika personer och verksamheter som alla behöver samverka med patienten och hens anhöriga, som ofta också är informella vårdgivare. Det är läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder, kuratorer från specialistvården, ASIH, primärvårdsrehabilitering och specialiserad rehabilitering.