Nordmakedoniens utrikesminister: Ni har en hel nations tacksamhet
I slutet av mars tog Sverige emot fyra patienter som skadats svårt av branden på en nattklubb i nordmakedonska Kocani. Patienterna flögs med intensivvårdsflyg till Karolinska Universitetssjukhuset. Måndag 12 maj var Nordmakedoniens utrikesminister på plats för att tacka för hjälpinsatsen.
När Nordmakedoniens utrikesminister klev ur bilen utanför huvudentrén till sjukhuset i Solna möttes han av Alberto Falk Delgado, tf temachef för Akut och reparativ medicin, som glatt välkomnade den nordmakedoniska delegationen, som bland annat också innehöll landets ambassadör till Sverige. Besöket fortsatte med ett välkomsttal av sjukhusdirektör Christophe Pedroletti. På plats var också Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör på Region Stockholm. Den nordmakedonska utrikesministern vände sig tidigt mot dem under mötet.
– Vi är tacksamma för att ni hjälpte till att rädda livet på flera unga människor som drabbades av branden, säger Timčo Mucunski, Nordmakedoniens utrikesminister.
Falk Delgado berättade om verksamheten för reparativ medicin och vad de främst behandlar. Han riktade ett specifikt fokus mot enheten för brännskador eftersom det var brännskadade patienter som Karolinska tog emot från Nordmakedonien.
Lars Falk, verksamhetschef för Barn PMI Intensivvård och transport, berättade om ECMO och maskinens avgörande roll vid allvarliga situationer så som vid branden i Kocani. Han visar en bild på sjukhusets intensviårdstransporter, flygplan och helikoptrar, och konstaterar:
– Vi kommer alltid att nå fram till patienten, oavsett vad.
Alberto Falk Delgado visade vägen till ECMO-avdelningen och delegationen från Nordmakedonien följde förväntansfullt efter. Väl framme på avdelningen visade Lars Falk upp en ECMO-maskin och förklarade hur den fungerar.
Rundvandringen fortsatte till avdelningen för plastikkirurgi och Alberto Falk Delgado förklarade stolt vad de gör för typ av arbete och ingrepp på avdelningen. Caroline Möllermark, omvårdnadschef på avdelningen för plastik- och käkkirurgi, visade vägen till ett likadant patientrum som de fyra nordmakedonska patienterna låg i. Katastrofen som diskuterats under morgonen blev snabbt verklig. Caroline Möllermark berättade kort om det hon mindes från när offren från branden vårdades där.
Den nordmakedonska delegationen var imponerade över den högspecialiserade sjukvård som bedrivs på Karolinska och förklarade att de gärna fortsätter samarbeta med sjukhuset framöver.
– Ett stort tack för er solidaritet, ni har en hel nations tacksamhet, säger Timčo Mucunski.
Text: Elin Ståhlberg
Senaste nyheterna
-
Internationella blodgivardagen 2025
Idag hyllar vi alla blodgivare! Tack vare er finns det blod till patienter med cancer och kroniska sjukdomar, till nyförlösta mammor och till livsviktiga operationer. Ni hjälper ...
-
Nytt projekt ska förändra hur digital och preventiv vård ersätts i Sverige
Ett nytt projekt lett av Karolinska Universitetssjukhuset, Region Stockholm, Europeiska kommissionen, WHO Europe och European Observatory on Health and Policies ska bana väg för en ...