Mikael första svensk att få Camillo Golgi-priset

Nyhet

”En bra dag på jobbet är när jag kan kombinera jobb på kliniken med analys av nya spännande data på labbet!” Det säger överläkaren Mikael Rydén på Karolinska Universitetssjukhuset – första svensk att få det internationella Camillo Golgi-priset för sin forskning.

Mikael Rydén

Camillo Golgi-priset uppmärksammar exceptionella insatser som kan öka kunskapen om diabetes, till exempel inom områdena histopatologi (diagnos och studier av vävnadssjukdom), patogenes (uppkomst och utveckling av sjukdom), förebyggande och behandling av komplikationer liksom samsjuklighet vid diabetes.

Priset delas ut av den globala föreningen European Association for the Study of Diabetes, EASD. Vinnaren utses av en extern internationell kommitté och får förutom en prissumma möjligheten att hålla en föreläsning om sin forskning under EASD:s stora årliga möte.

Stort grattis Mikael! Vad betyder det här priset för dig?

– Det är väldigt glädjande att som första svensk få det här erkännandet på internationell nivå, och jag hoppas kunna fortsätta bidra till det här expanderande forskningsfältet. Jag ser också fram emot att presentera min forskning i Wien i september.

Tillsammans med Niklas Mejhert leder Mikael en forskargrupp vid Karolinska Institutet som studerar hur vit fettvävnad påverkas vid vanliga sjukdomar som fetma, insulinresistens, typ 2-diabetes, blodfettsrubbningar och hjärt-kärlsjukdom.

Hur kan din forskning hjälpa patienter?

– Fettväven har mer och mer etablerats som ett viktigt organ att förstå mer av. Störningar i fettvävens funktion är viktiga för många sjukdomar, inte bara obesitas och typ 2-diabetes utan även kardiovaskulär sjukdom och cancer. 

Varför tror du att just du fick priset?

– Jag har forskat många år på fettväven och dess koppling till olika sjukdomar, där vi kombinerar ett flertal avancerade metoder för att studera material från forskningspersoner och patienter liksom i olika cell- och djurmodeller. Vi har gjort flera upptäckter över åren, till exempel att fettväven består av olika fettcellstyper och att störningar i fettomsättningen kan leda till långsiktig viktuppgång och utveckling av typ 2-diabetes.

Mikael Rydén

Mikael Rydén har en kombinationstjänst och är professor på Institutionen för Medicin Huddinge vid Karolinska Institutet, när han inte jobbar som överläkare på medicinska enheten Endokrinologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Han är även avdelningschef för Centrum för Reproduktion, Metabolism och Molekylär medicin på institutionen.

Om Camillo Golgi-priset

År 2025 delas priset ut för fyrtionde gången. Läs mer om Camillo Golgi-priset på EASD:s webbsida.