Karolinska i Solna först i Sverige med One Planet Plate-märkta patientmåltider

Nyhet

Den 11 april lanserades en ny patientmeny som innehåller två One Planet Plate-rätter – en hållbarhetsmärkning från WWF. Med detta blir Karolinska i Solna första sjukhuset i Sverige att erbjuda patientmåltider under denna vinjett.

Från vänster: David Bakovic Boban‎, Pennapa Appelqvist, Stefan Johansson, Cedric Saint Just Ribeiro, Arnold Olah, Eleonor Röckert.

Märkningen är ett verktyg som hjälper både kockar och gäster att välja mat som är bättre för klimatet och den biologiska mångfalden. I stället för att fokusera på enskilda livsmedel bedöms hela måltiden, från råvaruval till klimatpåverkan. Det gemensamma initiativet att införa One Planet Plate, som togs av Region Stockholm, Karolinska och Signatur by Coor, bygger på en nära dialog och en gemensam syn på vikten av hållbar mat. Maten vi äter har stor påverkan på planeten och är den enskilt största orsaken till utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald. Små förändringar i våra matvanor kan göra stor skillnad.

För att en måltid ska få bära One Planet Plate-märkningen får den inte överstiga ett klimatavtryck på 0,5 kg CO₂e – vilket är betydligt lägre än en genomsnittlig svensk lunch eller middag, som ligger på ca 1,8 kg CO₂e. Råvarorna som används måste ha grönt ljus i WWF:s kött- och fiskguide samt grönt eller gult ljus i WWF:s vegoguide. Dessutom ska basråvaror som potatis, spannmål, raps, morötter, lök och ris vara ekologiskt odlade.

Signatur by Coors meny med rätten Tikka Masala som har One planet Plate-märkningen.
Signatur by Coors barnmeny med rätten Chili sin carne med ris som har One planet Plate-märkningen.

One Planet Plate stärker ett redan pågående hållbarhetsarbete. Det ger tydliga ramar för vad en klimatsmart måltid innebär och driver på utvecklingen av nya recept, måltidskoncept och råvaruval.

– Vi är oerhört stolta över att vara de första i Sverige med att lansera One Planet Plate på ett sjukhus och på så sätt erbjuda ännu mer medvetna val. Vi har länge haft en hög ambition vad gäller hälsan, smakupplevelsen och klimatet, nu tar vi det ett steg längre, säger Cedric Saint Just Ribeiro som är kökschef på Signatur by Coor.

Eleonor Röckert arbetar som affärsutvecklare på Signatur By Coor och är engagerad i att ständigt förbättra processer. Hon har också ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor:

Vad betyder märkningen för patienterna?

– För patienterna innebär det tillgång till välbalanserade, näringsrika måltider med låg klimatpåverkan. One Planet Plate-rätterna är framtagna med samma höga krav på näringsinnehåll, smak och kvalitet, men med ett extra lager av omtanke om vår planet. Märkningen ger också patienterna en möjlighet att göra klimatsmarta val.

Vilka utmaningar finns med den här typen av märkning?

– En utmaning är såklart att hitta balansen mellan klimatpåverkan, näring, smak och patientens behov. Men det är också en spännande möjlighet, särskilt eftersom vi har ett tillagningskök där vi lagar mat från grunden och har kompetent personal som kan anpassa och utveckla rätterna efter dessa krav.

En blick framåt

Detta är ett första steg. På sikt vill man utöka andelen rätter på menyn som uppfyller kraven för One Planet Plate. Med ett redan starkt fokus på ekologiska och säsongsbetonade råvaror är detta ett naturligt nästa steg i resan mot en mer hållbar framtid. Även Signatur by Coors restaurang Livet undersöker möjligheten att införa One Planet Plate-märkning på sin meny.

Tillsammans gör vi skillnad – en tallrik i taget

– Vi hoppas att vårt initiativ inspirerar fler att ta liknande steg. Hållbar mat kommer att vara en självklar del av framtidens måltider och vi vill vara med och leda den utvecklingen.
Tillsammans gör vi skillnad – en tallrik i taget!, säger Eleonor Röckert.

Läs mer om One Planet Plate här: One Planet Plate - Hållbara måltider - Världsnaturfonden WWF