Karolinska Universitetssjukhuset ledande i Sverige på elektrodextraktioner
Med flest utförda behandlingar, högst tillgänglighet och minst lika hög kvalitet som övriga enheter utmärker sig Karolinska Universitetssjukhuset inom den nationella högspecialiserade vården för elektrodextraktion. Sjukhuset uppfyllde till 100 procent det nationella kravet att behandla särskilda patientgrupper inom en vecka.
Karolinska Universitetssjukhuset har Sveriges största verksamhet inom transvenös elektrodextraktion – en livsviktig behandling för patienter med pacemaker eller defibrillator. Sjukhuset erbjuder både bäst tillgänglighet och minst lika hög kvalitet som övriga tre nationella enheter, enligt den senaste utvärderingen av det nationella högspecialiserade vårduppdraget (NHV).
Transvenös elektrodextraktion innebär att en eller flera av en pacemakers elektroder avlägsnas från hjärtat och kärlsystemet, oftast på grund av infektion, tekniska problem eller behov av utrymme för nya elektroder. Ingreppet är komplext och kräver ett erfaret team samt tillgång till avancerad teknik. Sedan två decennier tillbaka utförs dessa ingrepp i en specialutrustad hybridsal på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Karolinska är den enda av de fyra NHV-enheterna där verksamheten rullar varje vecka året om, tack vare tre erfarna operatörer som turas om att hålla igång flödet. Dessutom finns ett väl inarbetat samarbete med både anestesikliniken och thoraxkirurger, som vid behov kan bistå vid mer komplicerade fall.
– Vi har byggt upp en organisation som gör att vi alltid har möjlighet att extrahera oavsett klämdagar eller sommarsemester. Detta är en viktig del av vår förmåga att både säkerställa god tillgänglighet och upprätthålla ett högt förtroende bland remittenterna, säger Fredrik Gadler, patientflödeschef och ansvarig för NHV-uppdraget inom elektrodextraktion.
Under 2024 behandlades 122 patienter vid Karolinska – mer än dubbelt så många som det näst största sjukhuset i landet. Sjukhuset uppfyllde också till 100 procent det nationella kravet att behandla särskilda patientgrupper inom en vecka. De flesta remisser kommer från Mälardalen och norr om Sundsvall, men även andra regioner väljer Karolinska när väntetiderna är för långa på hemmasjukhusen.
Tillgängligheten har förbättrats ytterligare sedan verksamheten utökats till två operationsdagar per vecka. Samtidigt visar kvalitetsdata att patientmaterialet vid Karolinska inte skiljer sig från övriga sjukhus, vilket understryker att resultaten är fullt jämförbara.
– Vi tar ett stort nationellt ansvar och gör det med mycket hög kvalitet. Lång erfarenhet och stora volymer för alla inblandade är hemligheten bakom detta, säger Fredrik Gadler.
Karolinska bedriver också aktiv forskning inom området. Det senaste forskningsprojektet har fokuserat på vilka patientfaktorer som påverkar utfall och återhämtning, samt på möjligheten att i vissa fall av svår infektion avstå extraktion och ändå bota infektionen. Resultaten har publicerats vetenskapligt och projektet genomförs i samarbete med andra universitetssjukhus i Sverige.
Karolinska Universitetssjukhuset är ett av fyra sjukhus i Sverige som har Socialstyrelsens uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård vid extraktion av pacemakerutrustning. De andra sjukhusen är Sahlgrenska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus samt Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Senaste nyheterna
-
Karolinska Universitetssjukhuset ledande i Sverige på elektrodextraktioner
Med flest utförda behandlingar, högst tillgänglighet och minst lika hög kvalitet som övriga enheter utmärker sig Karolinska Universitetssjukhuset inom den nationella ...
-
Karolinska i Solna först i Sverige med One Planet Plate-märkta patientmåltider
Den 11 april lanserades en ny patientmeny som innehåller två One Planet Plate-rätter – en hållbarhetsmärkning från WWF. Med detta blir Karolinska i Solna första sjukhuset i Sverige ...