Karolinska bäst i landet på hjärtklaffsoperationer – lägst dödlighet och högst tillgänglighet

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset har bäst resultat i Sverige när det gäller den avancerade hjärtklaffsbehandlingen TAVI. Med landets lägsta dödlighet och högsta tillgänglighet visar sjukhuset att hög kvalitet och korta väntetider kan gå hand i hand – trots att man utför flest ingrepp i hela Norden.

När kvalitetsregistret Swedeheart presenterar sin senaste rapport står det klart att Karolinska Universitetssjukhuset visar bäst resultat i landet inom TAVI – en minimalt invasiv behandling för förträngning av aortaklaffen. Aortaklaffstenos, som tillståndet kallas, innebär att hjärtklaffen blivit trång och försvårar blodflödet från hjärtat, vilket kan leda till allvarliga symtom som andfåddhet, bröstsmärta och svimningar – och i förlängningen hjärtsvikt eller död.

– Det handlar om liv och om tid. Att vi har Sveriges lägsta 30-dagars dödlighet trots att vi genomför flest TAVI-procedurer i hela Norden visar på ett exceptionellt starkt helhetsarbete, säger Nawzad Saleh, patientflödeschef och överläkare Tema Hjärta Kärl och Neuro på Karolinska Universitetssjukhuset.

30-dagars dödlighet är en av de viktigaste indikatorerna på att patienterna får god vård. Karolinska har år efter år visat bäst resultat i Sverige – och 2024 års rapport bekräftar att detta håller i sig. Detta trots att sjukhuset genomför det största antalet TAVI-procedurer i hela Norden. Karolinska Universitetssjukhuset har en 30-dagars dödlighet på 0,4 procent som ligger tydligt under rikssnittet på 1,8 procent.

Bäst tillgänglighet – två år i rad
För andra året i rad ligger Karolinska i topp även när det gäller tillgänglighet till TAVI-behandling. Endast lite mer än 20 procent av patienterna fick vänta längre än 60 dagar på vård, jämfört med rikssnittet på 40 procent.
– Vår goda tillgänglighet beror inte på slumpen. Vi har byggt upp ett effektivt arbetssätt där hela teamet från hjärtkärlcentrum är involverat. Det är ett strukturerat, väl inarbetat samarbete som ger resultat, säger Nawzad Saleh.

TAVI på Karolinska från starten 2008 till 2024

  • Risken att dö inom 30 dagar efter operation har minskat från 7,5 till 0,4 procent.
  • Antalet operationer har ökat från 36 till 502 operationer per år.
  • Behovet av en permanent pacemakerimplantation har minskat från 22 till 6 procent.
  • Risken för stroke efter operation har minskat från 3,5 till 0,6 procent.
  • Vårdtiden har minskat från 5-7 dagar till 1-2 dagar.

Varför TAVI?

  • 70 procent av patienterna med aortastenoser på Karolinska får i dag TAVI.
  • Genomsnittsåldern är 80,5 år.
  • Trots att TAVI-patienterna är äldre och har en högre riskprofil än de patienter som genomgår en öppen thoraxkirurgi är dödligheten lägre hos TAVI-gruppen.
  • I framtiden kan även yngre patienter komma att behandlas med TAVI.

Om Swedeheart
Swedeheart är ett nationellt kvalitetsregister som följer upp vården av patienter med hjärtsjukdom. Rapporten innehåller indikatorer som speglar både medicinska resultat och tillgänglighet.

Läs hela rapporten: