Patienter som sover är bättre rustade i vården

Nyhet

Vi har mycket att vinna på att våra patienter sover bra när de är hos oss. Trots detta lider många patienter på sjukhus runt om i världen av sömnbrist. Under Karolinskas sömnvecka 10–14 mars sprider vi kunskap om sömn och berättar hur vi i vården, tillsammans med patienterna, kan ge fler en bättre nattsömn. Det här är första nyheten av fyra.

Patienter som sover bra när de är på sjukhus återhämtar sig inte bara bättre, utan vinsterna av sömn är många visar allt fler forskningsstudier. Trots detta är det vanligt att inneliggande patienter lider av sömnbrist. I en översiktsartikel där forskare granskade 43 studier, med flera tusen patienter från 18 länder, hade 47–67 procent av de inlagda patienterna uppgett att de sover dåligt på sjukhus. Men det går att ändra på.

Vinster med att sova

Forskning visar att sammanhållen sömn förbättrar vårt immunförsvar, vår smärttolerans och gör det lättare för oss att hantera stress, ta till oss kunskap och orka vara aktiva. Sömnbrist däremot ökar risken för högt blodtryck, förhöjda blodsockernivåer, oro, ångest och delirium. När vi blir sjuka eller skadar oss får vi dessutom ett ökat behov av sömn, och är särskilt känsliga för sömnbrist.

– Genom att arbeta kontinuerligt och målinriktat med att förbättra inneliggande patienters sömn får vi i förlängningen en mer patientsäker vård, säger Alicia Garcia Lantz, forskningssjuksköterska på medicinska enheten Kärlkirurgi inom Tema Hjärta, Kärl och Neuro och en av Karolinskas sömnansvariga sjuksköterskor.

Väck sömnen till liv

På Tema Hjärta, Kärl och Neuro vid Karolinska driver de projektet ”Väck sömnen till liv” som går ut på att sprida kunskap om sömnfrämjande arbete på sjukhuset. Projektet är en 3-stegsraket där riktlinjer, en digital sömnutbildning och sömnansvariga sjuksköterskor och undersköterskor långsiktigt ska förändra arbetet med patienternas sömn.

– Vi vill att patienternas nattsömn ska bli en dagfråga och att kartläggning, planering och utvärdering av patienternas sömn i större utsträckning ska ske under dagen. Inför natten ska det redan finnas en plan där kontroller, provtagning och läkemedelsordinationer anpassas utifrån patientens behov av sömn, säger Alicia Garcia Lantz som också sitter med i styrgruppen för Väck sömnen till liv.

Den här nyheten är den första av fyra under årets sömnvecka. Redan tisdag 11 mars kommer en film om hur vi i vården kan få in patienternas sömn i våra rutiner och arbetssätt, något som också kan vara bra för patienter att känna till. Så håll utkik! 

Text: Ylva Hermansson