Karolinskas nya behandling revolutionerar vården för patienter med tidig ändtarmscancer

Nyhet

Med en ny behandlingsmetod behöver många patienter med ändtarmscancer inte operera bort tarmen och kan på så sätt slippa en permanent stomi. Nu är Karolinska i gång med apparaten som gör behandlingen möjlig.

Ett multiprofessionellt team inom Tema Cancer står bakom införandet av den nya behandlingsmetoden på Karolinska.

Den organbevarande behandlingen kontaktterapi (CXB eller så kallad Papillon-teknik), som ges i kombination med vanlig strålbehandling och cellgifter, har visat på väldigt bra resultat i en stor internationell studie.

I filmen förklarar Alexander Valdman och Per Nilsson hur den nya apparaten fungerar, på vilket sätt den är en del i den stora utveckling som pågår inom cancervården och hur metoden frigör operationssalar på sjukhuset för andra patientgrupper. Alexander Valdman och Per Nilsson är båda överläkare och docenter inom Tema Cancer vid Karolinska Universitetssjukhuset – Alexander inom strålbehandling och Per inom kirurgi.

Hoppas hjälpa patienter i hela Sverige

Karolinska är det enda sjukhuset i Region Stockholm som nu erbjuder den här typen av behandling. Samtidigt som de första patienterna har behandlats startar Karolinska forskningsstudien CORRECT för att se om det går att få lika bra behandlingsresultat om kontaktterapin bara kombineras med en veckas vanlig strålbehandling i stället för fem, och cellgifterna tas bort helt.

– Målsättningen med studien är att, tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala, kunna erbjuda den här behandlingen till alla patienter i Sverige med tidig ändtarmscancer, säger Alexander Valdman.

Mer om ändtarmscancer

Ändtarmscancer drabbar cirka 2 000 personer i Sverige varje år. Tillsammans med tjocktarmscancer, som drabbar 5 500 personer per år, är detta en av de vanligaste tumörformerna i Sverige, efter prostatacancer, bröstcancer och hudcancer.

Ett multiprofessionellt team inom temaområdena Cancer, Strålbehandlingsfysik och Teknik står bakom införandet av den nya behandlingsmetoden på Karolinska.