2024: Mer vård, fler vårdanställda, minskad inhyrning och bantad administration
Karolinska kan trots de utmanande ekonomiska förutsättningarna under 2024, med hög inflation, ökade pensionskostnader och en långdragen arbetsmarknadskonflikt se tillbaka på ett framgångsrikt år.
Karolinska Unversitetssjukhuset har haft 1,6 miljoner öppenvårdsbesök och slutenvårdstillfällen och genomfört 60 000 operationer under 2024. Den ökade vårdproduktionen jämfört med 2023 innebär ca 80 000 fler öppenvårdsbesök, 1 500 ytterligare slutenvårdstillfällen och att 2 900 fler operationer har kunnat göras. Vården av Stockholmspatienter motsvarande 106 procent av beställningen från Region Stockholms Hälso- och sjukvårdsnämnd.
Sjukhuset hade år 2023 ett underskott på 736 miljoner kronor och har under 2024 fokuserat på att säkerställa tillgängligheten till vården och att minska sjukhusets underliggande kostnader. Insatserna har inneburit att sjukhusets underskott minskat med 187 miljoner kronor till 549 miljoner kronor. Det ekonomiska resultatet är i linje med prognoserna i tertial- och delårsrapporterna med sämre än budget. Underskottet motsvarar 1,9 procent av Karolinskas budget på 29,3 miljarder kronor.
‒ 2024 har varit en utmaning ekonomiskt med ökade kostnader på grund av inflationen och större pensionsavsättningar. Det är ett kvitto på Karolinskas medarbetares professionalism och engagemang att sjukhuset ändå klarat att ge mer vård till stockholmarna än vad regionen planerat för och samtidigt hitta lösningar som långsiktigt minskar de underliggande kostnaderna, säger Christophe Pedroletti sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.
Hållbar kompetensförsörjning
För att långsiktigt stärka kompetensen inom sjukhuset och minska kostnaderna för inhyrd personal har antalet anställda sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och läkare ökat med 392 personer under 2024. Samtidigt har administrativ och övrig personal minskat med 84 personer.
‒ Vi har minskat kostnaderna för inhyrd vårdpersonal med ca 70 procent och idag utgör lön till den egna personalen 99,5 procent av personalkostnaderna i vården på Karolinska. Det viktigaste skälet till att ha fler egna anställda är att bygga kunskap inom sjukhuset och säkerställa en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning, fortsätter Christophe Pedroletti.
Fortsatt fokus på ökad tillgänglighet 2025
Karolinska Universitetssjukhuset har idag över 16 300 medarbetare. Sjukhuset har aldrig varit så stort som nu. Sjukhuset ger världsledande vård till rekordmånga patienter samtidigt som den kliniska forskningen stärkts och utbildningsuppdraget utvecklas.
‒ Utgångsläget för sjukhuset är bättre än 2024, men året kommer också att innebära utmaningar. Antalet väntande patienter minskade ordentligt under andra halvåret 2024, men tillgängligheten behöver förbättras ytterligare. Vi kommer att behöva tänka nytt och smartare för att ge ännu fler patienter den bästa vården och samtidigt ha ekonomin i balans. Utgångsläget är nu bättre och jag är övertygad om att genom alla medarbetares engagemang kommer vi på Karolinska under 2025 klara både tillgängligheten och ekonomin, avslutar Christophe Pedroletti.
Fler vårdanställda
I december 2024 var 5132 sjuksköterskor och barnmorskor anställda på Karolinska. Det innebär att antalet anställda sjuksköterskor och barnmorskor ökat med 286 personer, eller 5,9 procent, jämfört med december 2023.
Antalet anställda undersköterskor och barnsköterskor ökade med 66 personer eller 2,21 procent mellan december 2023 och december 2024. I I december 2024 var 3053 undersköterskor och barnsköterskor anställda på Karolinska Universitetssjukhuset.
I december 2024 var 3053 läkare anställda på Karolinska. Jämfört med december 2023 innebär det en ökning med 40 personer eller 1,33 procent.
Minskade kostnader för inhyrning och administration
Kostnaderna för inhyrd personal minskade med 200 miljoner kronor under år 2024 jämfört med år 2023.
Karolinska universitetssjukhusets administrativa kostnader minskade med 65 miljoner kronor eller 12 procent från 525 miljoner kronor år 2023 till 465 miljoner kronor år 2024.
Administrativa kostnader är här definierat och redovisat som kostnader för administrativt stöd till kärnverksamheterna i enlighet med regionens definition i uppdraget till sjukhuset att minska de administrativa kostnaderna. Administrativt stöd inkluderar processer för ledning, ekonomi, personal, juridik och upphandling och de kostnader för personal, lokaler etc som de medför.
Fördjupning
Senaste nyheterna
-
Stordåd i det dolda
VI MINNS PANDEMIN. Bakom de vårdnära medarbetarna på intensivvårdsavdelningarna (IVA) jobbade många hjältar i det dolda under pandemin. Utan deras insatser hade inte lika många ...
-
Caroline Hällsjö Sander blir ny sjukhusdirektör för Danderyds sjukhus
Regionstyrelsen har vid sitt sammanträde den 18 mars utsett Caroline Hällsjö Sander till ny sjukhusdirektör för Danderyds sjukhus. Hon arbetar idag som produktionsdirektör vid ...