Östgötar mycket nöjda med vården på Karolinska Universitetssjukhuset
Under 2024 fick 1233 östgötar vård på Karolinska Universitetssjukhuset vid 3920 tillfällen. De östgötska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska är mycket positiv. Drygt 93 procent anser att vården är mycket bra (79,6 procent) eller bra (13,6 procent).
För vuxna patienter är högspecialiserad cancervård den vanligaste orsaken till östgötar får vård på Karolinska Universitetssjukhuset. Av de 1233 östgötar som fått vård på Karolinska är en tredjedel eller 403 patienter, barn. De östgötska barnen får framför allt barnneurologisk vård, barnkirurgisk vård och vård för metabola sjukdomar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset.
– På Karolinska värdesätter vi vårt nära samarbete med Region Östergötland, vilket ger patienterna möjlighet att få tillgång till högspecialiserad vård på områden där vi är långt framme. Vi är mycket glada över att patienterna från Östergötland är så nöjda med den vård de får, säger Caroline Hällsjö Sander, produktionsdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.
– Vi är stolta över att kunna erbjuda högspecialiserad vård inom våra specialistområden till barn från Östergötland på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Vår ambition är att varje barn och familj ska känna sig väl omhändertagna och trygga under sin tid hos oss, trots att det är en liten bit hemifrån, säger Svante Norgren, överläkare och chef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Höga betyg på bemötande, information om vården och delaktighet
- Östgötska patienter ger Karolinska höga betyg för bemötandet och omsorgen, informationen om vården eller behandlingen och delaktigheten i besluten om den egna vården. Även om merparten av patienterna har kommit till Karolinska Universitetssjukhuset genom remiss från hemsjukhuset, så är det drygt 16 procent som har sökt vård på Karolinska på egen begäran.
- 95 procent av patienterna upplevde att vårdpersonalens bemötande, medkänsla och omsorg var mycket bra (84 procent) eller bra (11 procent).
- 91 procent av de östgötska patienterna upplever att de fick tillräcklig information om sin behandling (65 procent) eller i stort sett fick det (26 procent).
- 87 procent av patienterna instämde helt i att vårdpersonalen gjorde dem delaktiga i besluten om den egna vården (65 procent) eller att de i stort sett gavs de möjligheterna (22 procent).
- 94 procent av de östgötska patienterna skulle rekommendera andra patienter från regionen att söka vård på Karolinska Universitetssjukhuset.
Patientupplevelser av vården – Patient Reported Experience Measures (PREM)
Karolinska Universitetssjukhuset följer kontinuerligt upp kvaliteten i vården. En viktig del i kvalitetsuppföljningen är hur patienterna själva bedömer den vård och det bemötande de får på sjukhuset. Patienternas upplevelse av vården mäts kontinuerligt i så kallade PREM-mätningar (Patient Reported Experience Measures). Statistiken ovan kommer från PREM-mätningar bland de östgötska patienter som vårdats inom sluten- och öppenvård på Karolinska universitetssjukhuset under 2024.
Text: Henrik Pehrsson
Senaste nyheterna
-
Karolinska Universitetssjukhuset först i Europa med skelettförankrad protes efter amputation av hela benet
En patient som amputerats vid höftleden kommer snart att kunna gå igen tack vare en unik benprotesoperation på traumaenheten i Huddinge. Det är den första som genomförs i Europa ...
-
𝗦𝗶𝗸𝘁𝗲𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁ä𝗹𝗹𝘁 𝗽å 𝗳𝗹𝗲𝗿 𝗺å𝗹𝗿𝗶𝗸𝘁𝗮𝗱𝗲 𝗯𝗲𝗵𝗮𝗻𝗱𝗹𝗶𝗻𝗴𝗮𝗿 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗶𝗻𝘃𝗶𝗴𝗻𝗶𝗻𝗴𝘀𝘀𝘆𝗺𝗽𝗼𝘀𝗶𝗲𝘁 𝗳ö𝗿 𝗧𝗵𝗲𝗿𝗮𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶𝗰𝘀 𝗧𝗿𝗶𝗮𝗹 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿
Internationella och nationella experter inom teranostik och radioaktiva läkemedel samlades i måndags på Theranostics Trial Centers invigningssymposium. På agendan stod vikten av ...