DRG-bokslut: Karolinska Universitetssjukhuset höll nollvisionen för andra året i rad

Nyhet

För andra året i rad lyckas Karolinska Universitetssjukhuset med nollvisionen i årsbokslutet för DRG-registreringen. Bakom det fina resultatet står förstås medarbetarna. "Vi gick i mål tack vare en kraftinsats av alla på sjukhuset", säger Anna Wolmer, DRG-controller.

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

Årsbokslutet för 2024 stängde 6 januari klockan 23:59 och Karolinska Universitetssjukhuset hade som tidigare år en nollvision – att hinna med allt till deadline.

– Det gick fantastiskt bra! Vi klarade målet i slutenvården i år och vi var på väldigt god väg även i öppenvården, säger DRG-controllern Anna Wolmer.

Regionens sjukhus får ersättning per DRG-poäng. DRG står för diagnosrelaterade grupper och DRG-systemet innebär att patienters vårdkontakter med likartad diagnos och resursförbrukning grupperas i en och samma grupp (DRG) och ges en ”vikt”.

– Allt DRG-arbete bygger på dokumentation från journalerna, epikriser [utskrivningsanteckningar] och öppenvårdsbesökens anteckningar. Med bra dokumentation som kommer in i tid blir vårt arbete mycket bättre, säger Anna Wolmer.

"Vi har fått många nya bra rapporter som hjälper oss i registreringsarbetet och gör det mer effektivt", säger Anna Wolmer, DRG-controller.

Gemensamma krafter

En förutsättning för att kunna gå i mål i tid är att alla medarbetare lägger in en extra växel och hjälper varandra över temagränserna, poängterar hon.

– Det är helt klart att vi med gemensamma krafter sett till att alla slutenvårdstillfällen rapporterats i tid, det känns extra bra.

DRG-registrering är en stor apparat där alla har sin viktiga del. Det är alltifrån korrekt bokning, kassa som registrerar vårdkontakt, läkare som dikterar, sekreterare som skriver journalanteckning och ansvariga sekreterare till barnmorskor som kontrollerar korrekt diagnoskodning.

– Vi har ju också många yrkeskategorier som själva registrerar sina DRG, de har också legat bra i fas till årsskiftet vilket underlättar. Och vi har fått många nya bra rapporter som hjälper oss i registreringsarbetet och gör det mer effektivt, säger Anna Wolmer.

Hur stressigt har det varit?

– Det är alltid stressigt att bli klar med de sista vårdkontakterna som sker i anslutning till årsskiftet men i år var känslan att vi låg lite mer i fas för vårdkontakter som skett tidigare under året. Vi har tillsammans sett till att det inte var så mycket eftersläpning. Då kan vi fokusera på det absolut sista och stressen minskar lite, det var bra.

Text: Nneka Magnusson Amu

DRG-bokslutet i siffror

1. Slutenvården

"Den här bilden talar för sig själv: En gemensam insats av alla på Karolinska har gjort att vi kunnat registrera all vår slutenvård i tid."

2. Öppenvården

"Här ser vi vilken otroligt liten del av alla öppenvårdsbesök som vi inte hann registrera i tid. V ser också på sifforna från föregående bokslut 2023 att vi är ännu närmare vårt mål om noll oregistrerade vårdkontakter."

3. DRG-poäng mot Karolinskas produktionsplan

"Här ser vi att vi har registrerat de DRG poäng som vi planerat för 2024 gentemot vår produktionsplan. Detta baseras på snittvikter för all slutenvård och öppenvård som vi planerar att göra under året. Målet är alltid att nå 100% vilket vi gjort även i år."