Samarbete bakom ny preoperativ mottagning för sköra äldre

Nyhet

En högriskmottagning för äldre patienter som ska genomgå större kirurgiska ingrepp för kolorektal cancer har utgjort ett pilotprojekt på Karolinska. Det är ett samarbetsprojekt mellan Funktion PMI, Tema cancer samt Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska Universitetssjukhuset.

En gemensam lokal för geriatriska högriskpatienter har nu invigts, i och med att mottagningen för äldre multisjuka har flyttat in i anestesimottagningen på Karolinska i Solna. Från vänster: Isabell Dillström Gustafsson, specialistläkare geriatrik, Ann-Charlotte Lindström, biträdande överläkare på Funktion PMI , och Ulf Gustafsson, sektionschef på Tema Cancer.

Befolkningen blir allt äldre och allt fler geriatriska patienter behöver opereras för exempelvis cancer.

– Att operera äldre personer är inte helt oproblematiskt och när vi har allt fler geriatriska patienter som behöver operation ställs nya krav på vården, säger Ann-Charlotte Lindström, biträdande överläkare på Funktion PMI (Perioperativ Medicin och Intensivvård).

Från både kirurg och anestesisidan sågs en förbättringspotential i den preoperativa hanteringen av geriatriska patienter. Ett pilotprojekt initierades för att ta reda på om denna ordning fungerar och mer långsiktigt kan användas för andra kirurgiska specialiteter.

Pilotprojektet med preoperativ mottagning för äldre som ska opereras för kolorektal cancer på Karolinska startades tillsammans med Isabell Dillström Gustafsson, specialistläkare geriatrik, och Ulf Gustafsson, sektionschef på Tema Cancer, och pågick under 6 månader.

– Tidigare har dessa patienter inte fått tillräcklig preoperativ optimering, men på denna mottagning får patienten en helhetsbedömning av ett multiprofessionellt team. Fokus ligger på att minska komplikationer och förbättra långsiktiga resultat, förklarar Ann-Charlotte.

Hon tillägger att det är samarbetet mellan alla tre vårdområden på Karolinska som är nyckeln till framgång.

– Både Funktion PMI, Tema cancer samt Tema Inflammation och Åldrande behövs för att kunna göra en rimlig bedömning om en patient bör opereras eller inte, säger Ann-Charlotte.

Fler högriskfaktorer att ta ställning till

Bland geriatriska patienter finns inte sällan högriskfaktorer som kan påverka utgången.

– Vanligtvis när det gäller canceroperationer så träffar man kirurgen och anestesiologen strax innan operationen, och det enda man utvärderar är om det är farligt att söva patienten eller inte. Men med geriatriska patienter behöver man också ta ställning till om operationen överhuvudtaget ska genomföras, sett till de individuella postoperativa förutsättningarna, förklarar Ulf Gustafsson.

Isabell Dillström Gustafsson instämmer och förtydligar att geriatrikerna har större kunskap om den åldrande kroppen och vad som händer när den utsätts för påfrestningar, och därför är deras expertis värdefull även i det preoperativa skedet.

Identifierar risker tillsammans

En gemensam konferens hålls om varje patient.

– Vi kan identifiera fler risker och ser vilka av dem som vi kan minska preoperativt för att förutsättningarna för att må bra under och efter operation blir så goda som möjligt, säger Isabelle.

Ulf förklarar att man då uppmärksammar samtidiga sjukdomar, framförallt hjärt- och lungsjukdom, och se till att de är så bra kontrollerade som möjligt innan operationen. Isabelle listar fler skäl att ta i beaktande:

– Det kan handla om näringstillstånd, den fysiska funktionsförmågan eller läkemedel som patienten tar men som kan vara farliga vid operation. Men det kan också handla om risk för förvirring där vi kan göra ett anpassat omhändertagande både omvårdnads- och läkemedelsmässigt.

Fått anslag för att expandera

Ann-Charlotte, Ulf och Isabelle har drivit projektet tillsammans och de erkänner att det varit förhållandevis tungrott. Det kräver extraarbete som inte alltid är lätt att motivera. Samtidigt betonar de att vinsterna är så pass stora för patienterna att det har varit värt det.

– Upplevelsen är att vi gör bra saker för patienterna, vi förbättrar deras hälsa inför operationen och hittar risker som vi delvis kan påverka till det bättre, säger Isabelle.

Piloten avslutades i augusti, och under hösten 2024 har de fått anslag för att expandera. Från vecka 45 har uppdraget utökats till att innefatta även geriatriska patienter som ska opereras för gynekologisk och urologisk cancer.

– Det märks att den geriatriska kompetensen blir allt viktigare. Vi vill visa vilka vinster den preoperativa mottagningen ger på sikt och vi har som mål att erbjuda det till hela sjukhusets geriatriska patienter i framtiden, avslutar Ann-Charlotte.

Text: Josefine Franking