Radiologi Huddinge ökade tillgängligheten till magnetkameran med nästan 100 procent

Nyhet

Efter pandemin brottades Radiologi Huddinge med långa köer till magnetkameran. Närmare 2200 patienter väntade på bokning eller undersökning i januari 2024. I dag är köerna nästintill obefintliga.

Implementering av AI-teknik i de flesta av magnetkamerasystemen har bland annat lett till närmare 40 procent snabbare undersökningar, säger sektionschefen Louiza Loizou och omvårdnadschefen Valdis Gudmundsdottir.

Under pandemin växte sig köerna långa till magnetkameran på Radiologi Huddinge vid Karolinska Universitetssjukhuset. Trots flera riktade aktiviteter lyckades man inte få bukt med problemet. Bland de patienter som drabbats fanns de med hög risk att utveckla pankreascancer men även icke cancerpatienter med kroniska neurologiska sjukdomar.

­­– Vid årsskiftet 2024 var nästan 2200 patienter försenade och väntade på bokning eller undersökning. Vi insåg att vi måste agera på ett annat sätt än tidigare för att möta upp behovet, säger omvårdnadschefen Valdis Gudmundsdottir.

Det blev starten på en projektgrupp där verksamhetschef Peter Ehrstedt, vårdenhetschef Marie Linné, omvårdnadschef Valdis Gudmundsdottir och sektionschef Louiza Loizou ingår. De ansvarar för Radiologi Huddinge och Magnetkamera Huddinge.

– Vi har träffats regelbundet sedan februari i år för att stämma av nuläge och önskat läge, samt följa upp de olika aktiviteterna, fortsätter Valdis Gudmundsdottir.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla medarbetare. De har verkligen varit engagerade och villiga att göra sitt yttersta för att få ner våra köer, säger Louiza Loizou och Valdis Gudmundsdottir.

En tidig framgångsfaktor var installationen av AI-baserade accelerationstekniker, Deep Resolve, i de flesta av magnetkamerasystemen – och som lett till närmare 40 procent snabbare undersökningar samtidigt som bildkvaliteten förbättrats.

– Tack vare det och andra metodoptimeringar kunde vi redan i våras undersöka cirka 35 fler patienter per vecka. Under årets första 15 veckor hade vi minskat köerna till magnetkameran med över 500 patienter, säger sektionschefen Louiza Loizou.

Under hösten har Radiologi Huddinge fortsatt arbeta med implementering av AI till flera undersökningar och kameror. De har även ökat bemanningen med fler röntgensjuksköterskor samt sett över scheman, vilket gjort att man kunnat ha kamerorna öppna mer än tidigare.

–  I dag kan vi bemanna alla 6–7 kameror måndag till fredag dagtid och på helger och kvällar har vi 1–3 kameror öppna, säger Valdis Gudmundsdottir.

Soroush Sohrabian, röntgensjuksköterska, och Valdis Gudmundsdottir, omvårdnadschef, visar en av magnetkamerorna.

En annan åtgärd är uppgiftsväxling, där de tittat på annan kompetens än röntgensjuksköterska till kameralabbet. Det blev starten för ett nytt grepp där röntgensjuksköterskor och undersköterskor samarbetar vid vissa typer av undersökningar.

– Det har vi sedan fortsatt med, eftersom vi sett många fördelar, som ökad förståelse och bättre samarbete. En sådan bemanning ger också möjlighet att öppna upp fler tider för våra patienter, säger Louiza Loizou.

Projektet har även omfattat tidsbokningen med målet att optimera hur man bokar och utnyttjar tiderna på bästa sätt.

– Vi har haft regelbundna avstämningar med medarbetarna där för att hitta en bra struktur. ”Rätt patient med rätt undersökning i rätt tid” och ”Vi ska utnyttja alla våra tider på bästa sätt” har varit våra ledord, säger Valdis Gudmundsdottir.

Eliisa Asp, röntgensjuksköterska, tittar på bildkvaliteten på en magnetkameraundersökning av ländrygg.

Andra förklaringar till det fina resultatet är utgallring av inaktuella remisser och bättre berättigandebedömning av remisser, det vill säga att man blev bättre på att sortera bort remisser som inte hade någon tydlig klinisk indikation.

– Vi har också arbetat sajtövergripande med Neuroradiologi Solna för att underlätta våra köer i Huddinge och med Ersta sjukhus, som utfört ett antal av våra undersökningar varje månad, säger Louiza Loizou.

– Undersköterska, receptionist, tidbokare, koordinator – i vårt jobb ingår allt, säger Shege Delia och Claudia Nunez, här i receptionen på Radiologi Huddinge.

Är Radiologi Huddinge i mål nu?

– För majoriteten av våra patienter finns i stort sett inga köer. Just nu har vi cirka 25 patienter som borde blivit undersökta men inte fått tid än och de flesta av dem är också beroende av andra mottagningar, säger Louiza Loizou.

Valdis Gudmundsdottir fyller i:

– Det är en utmaning att hålla kön kort och något vi behöver jobba med hela tiden. En viktig sak vi ser nu när vi ökat produktionen på våra kameror är att det behöver finnas rätt bemanning på läkarsidan för granskning av undersökningarna. Den ökade volymen har lett till längre svarstid för vissa patientgrupper.

Text och bild: Nneka Magnusson Amu

3 lärdomar från projektet

  • Samarbete är A och O för att lyckas: inom radiologi mellan läkare, röntgensjuksköterskor, undersköterskor och sjukhusfysiker i olika aktiveter, mellan olika radiologiska verksamheter inom Karolinska och mellan radiologi och remittenter.
  • Den tekniska utvecklingen inom radiologi skapar nya möjligheter: förbättrad undersökning, kortad undersökning med bibehållen kvalitet och ökad patientkomfort.
  • Medarbetarnas fantastiska arbete är ovärderligt: ”Vi vill rikta ett stort tack till dem. Alla har verkligen varit engagerade och villiga att göra sitt yttersta för att få ner våra köer.”

Framtida mål

  • Arbeta förebyggande och se till att inte hamna i tidigare kösituation.
  • Behålla medarbetare och se till att de trivs. Fortsätta bygga på det fina samarbetet mellan olika yrkesroller och mellan olika magnetkameramottagningar på Karolinska.
  • Öka läkarbemanningen för att vår produktion vid magnetkamerorna och svarstider ska gå hand i hand.
  • Fortsätta arbeta med protokolloptimering och arbetssätt för att förbättra vår verksamhet.