Köfritt till sköldkörteloperationer på Karolinska
En insats i flera steg ligger bakom att kön till endokrina halsoperationer under hösten har arbetats bort helt på Karolinska – en minskning från 126 patienter i kö till noll – och resulterar i en ökad tillgänglighet av vård för sjukhusets patienter.
Stämningen är god på operationsavdelningen Norra Haga på Karolinska Universitetssjukhuset. Genom ett genomtänkt arbete i flera led har man lyckats bli av med köerna helt för de patienter som ska genomgå en endokrin halskirurgi, alltså operation av sköldkörtel eller bisköldkörtlar. Från 126 patienter i början av augusti som väntat i mer än vårdgarantins 90 dagar, till noll patienter i kö i mitten av november.*
– Vårt fokus har hela tiden varit hög tillgänglighet av vård för patienterna. En patient som får vänta en länge tid kan få nya följdsjukdomar under sin väntan och det i sin tur kräver vård i tid, säger Anna Wiberg, verksamhetschef omvårdnad OO2 på Tema Cancer.
– Att undvika att ha patienter som väntar länge i kö medför även ett bättre flöde för operationsbokare och administrativa medarbetare. Att vänta tillför sällan något av värde för patienten, köer innebär ett ”slöseri” av tid. Vi vill optimera den värdeskapande tiden under den här processen, säger Minna Lönnstedt, verksamhetschef Perioperativ medicin på Karolinska i Solna.
* Med köfritt menas att det finns noll patienter redo för operation som har väntat mer än vårdgarantin på 90 dagar. Däremot kan det kvarstå vissa som av hälso- eller privata skäl inte är aktuella för operation för tillfället.
Tydligt tidschema för operationssalen
Från operationsbeslut till operation ska det gå så snabbt och effektivt som möjligt.
– Medarbetarna behöver jobba tillsammans i hela operationsflödet. Identifiera vad som måste göras och hur väntetiden kan kortas mellan beslut om operation och själva genomförandet. Samtidigt behöver vi ha med oss en trygg och välinformerad patient och anhöriga i den processen, säger Minna.
Den endokrina halskirurgin, innefattar oftast standardiserade ingrepp där operationstiderna har relativt låg variation och ofta kan planeras väl.
– Vi undersökte om vi kan välja att operera fyra patienter istället för tre under den tiden som operationssalen är öppen, genom att se över delprocesser i operationsflödet och vi kortade väntan mellan patienter, säger Anna.
Minna förtydligar:
– Operationsverksamheten på Norra Haga enades om en tydlig tidslinje för operationssalen. Det kan vara att alla, inklusive kirurgen, ska vara inne i salen senast 07.45, patienten ska vara sövd 08.00 och sedan ska ingreppet ha påbörjats 08.05. Har du den manualen så vet du vad du ska göra, även om du kommer in som ny.
Ledde till ökat behov av slutenvårdsplatser
Det behövs en mix av dagvårds- och slutenvårdspatienter för att nå den optimala beläggningen. Detta då det finns en begränsad kapacitet för patienter i slutenvården, alltså de som behöver ligga kvar på sjukhuset.
Det goda arbetet med operationsoptimeringen ledde till att takten som dagkirurgiska patienter opererades i ökade. Under en period fick operationsplanerarna till och med svårt att hinna kalla patienterna.
– De dagkirurgiska patienterna opererades i sådan takt att det efter ett tag enbart fanns något svårare sjuka patienter kvar i operationskön, de som hade behov av en slutenvårdsplats. Vi behövde alltså fler slutenvårdsplatser än vi hade för att kunna optimera operationsflödet, säger Minna.
Tänkte utanför boxen för att hitta lösning
Detta kunde dock lösas genom ett gott samarbete mellan Minnas kollegor på Perioperativ medicin och Annas gäng på OO2 (Omvårdnadsområde 2). De såg sig om efter möjligheter att utöka antalet vårdplatser för slutenvårdspatienter.
– Vi hade en brist på fysiska vårdplatser, men i en annan del av sjukhuset fanns det tomma vårdplatser och vi fick ”låna” de platserna. Så med gemensamma krafter tillsammans med Bemanningscentrum kunde vi öppna fem extra vårdplatser några dagar i veckan, säger Anna.
Hon trycker på att det gäller att hitta lösningar, istället för att se hindren.
– Vi såg att vi saknade slutenvårdsplatser och hittade en lösning utanför boxen. Utanför boxen finns de riktigt bra lösningarna, man ska inte vara så fyrkantig. Det var en tillfällig lösning för att komma tillrätta med köerna och nu när vi är i kapp kommer vi inte ha vårdplatserna öppna då de inte behövs, avslutar Anna.
Text och foto: Josefine Franking
Senaste nyheterna
-
Maria levertransplanterades – och sadlade om till sjuksköterska
Maria Blomberg arbetade länge inom travsporten och trivdes toppen med det. Men så blev hon allvarligt sjuk och genomgick en levertransplantation. "De fina mötena med människorna i ...
-
Kompetenskort för undersköterskor ska säkerställa likvärdig kompetens på hela sjukhuset
Initiativet till ett kompetenskort för undersköterskor kommer från STOF, Strategiskt omvårdnadsforum, där verksamhetschefer och vårdenhetschef ingår. Syftet är att säkerställa en ...