AI och digitalisering i fokus på konferens i Taiwan

Nyhet

Konferensen, som arrangerades av Taiwan Global Healthcare Association i samarbete med Business Sweden och AstraZeneca Taiwan, fokuserade på tre centrala områden: ”Smarta sjukhusprocesser”, ”Användning av artificiell intelligens inom vården” och ”Gröna, hållbara sjukhus.”

Karolinska Universitetssjukhuset representerades av David Konrad, Funktionschef för perioperativ medicin och intensivvård (PMI), som delade med sig av sina erfarenheter av nuvarande och potentiella tillämpningar av ny teknik, inklusive AI, inom en del av Karolinskas verksamheter. Ett viktigt budskap under konferensen var att digitalisering och AI alltid måste utgå från verksamhetens behov och involvera klinisk personal i utvecklingsprocessen.

En gemensam utmaning och möjligheter till kunskapsutbyte
Liksom Sverige står Taiwan inför utmaningen med en åldrande befolkning. Denna demografiska förändring har accelererat landets IT-utveckling, som anses vara avgörande för att hantera det ökande patienttrycket under de kommande åren. Betydande framsteg har gjorts med att använda IT-infrastrukturen för att förbättra diagnostik, effektivisera vårdflöden och visualisera data för olika användare, särskilt inom cancervård och radiologi.

Delar många värderingar och utmaningar

"Hospital@Home är ett exempel på en innovativ lösning som kräver kontinuerlig utveckling av IT. Det är en prioriterad strategi för många universitetssjukhus där mycket av den vård som idag ges på sjukhus planeras att flyttas hem till patienterna. Inom detta område har Karolinska och Region Stockholm en stark position och potential att leda utvecklingen – förutsatt att vi kan lösa utmaningar med informationsdelning och dataanvändning mellan olika vårdgivare," säger David.

Under konferensen presenterades Taiwans nationella IT-strategi för digitalisering av hälso- och sjukvården, där universitetssjukhusen spelar en ledande roll i utvecklingen. Istället för att investera i stora, integrerade IT-system bygger Taiwan upp flexibla datalager som kan ta emot information från olika system. Datahanteringen baseras på internationella standarder, såsom FHIR, en metodik som också ligger till grund för arbetet med Karolinskas IT-struktur.

"Taiwan och Sverige delar många värderingar och utmaningar inom hälso- och sjukvård. Genom att stärka samarbetet mellan våra länder kan vi dra nytta av gemensamma erfarenheter och framsteg – särskilt inom IT, AI och patientcentrerad vård," avslutar David.