På besök hos Inflammation och Åldrande

Nyhet

Tema Inflammation och åldrande bjöd sjukhusdirektör Christophe Pedroletti på intressanta samtal om vikten av tidiga behandlingar, forskning och arbetsgrupper där lärande och mentorskap får medarbetarna att vilja stanna länge. Det var dags för ännu ett verksamhetsbesök.

Sjukhusdirektör Christophe Pedroletti i samtal med Ranjh Hamed, verksamhetschef på den medicinska enheten Lung- och allergisjukdomar.

Engagemanget i verksamheten är stort. När Christophe Pedroletti besöker tre verksamheter på Tema Inflammation och Åldrande lyfter medarbetarna gång på gång en önskan: att patienterna en dag inte ska behöva komma tillbaka. Eller i alla fall bli mindre sjuka och för en kortare tid.

Utmed vägen genom sjukhusets korridorer, inglasade gångbroar och välfyllda hissar möter Christophe också gamla bekantskaper från läkartiden och medarbetare, som efter några sekunders funderande, glatt utbrister ”Nej men det är ju sjukhusdirektören! Jag tyckte jag kände igen dig på något sätt!”. På väg ut ur en av hissarna håller Christophe på att följa med två medarbetare in till dem. ”Jaha, jag ska bara säga hej då till mina kompisar!” säger han och skrattar.

Satsningar för ett väloljat team

Framme vid Vårdavdelning Reuma, Hud och Njurmedicin Solna som är vårt första stopp välkomnar omvårdnadschefen Victoria Davidsson oss.

Omvårdnadschef Victoria Davidsson berättar om verksamheten på Vårdavdelning Reuma, Hud och Njurmedicin Solna.

Här har många sjuksköterskor och undersköterskor i arbetslagen jobbat länge, en del hela 15–20 år.

– Vad är hemligheten? undrar Christophe.
– Vi jobbar mycket med vår rekrytering, har introduktionsprogram för sjuksköterskor och undersköterskor och satsar på att utveckla våra medarbetare, förklarar Victoria.

Avdelningen är en sammanslagning av tre olika verksamheter vilket skulle kunna skapa svårigheter, men Victoria tycker att det fungerar väldigt väl:

– Omvårdnadspersonalen samarbetar bra med läkargrupperna och varje morgon har vi möte allihop där vi går igenom vilka patienter som ska in och ut. Det blir ett bra dragspel om platserna och vi löser det tillsammans. Vi är också två chefer som kan styra ihop, det är bra.

Avdelningen är involverad i Karolinska Universitetssjukhusets uppdrag kring att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) för patienter med svåra hudsymtom. Kunskapen på avdelningen är stor och här jobbar flera specialistsjuksköterskor. Stefan Vesterberg som är en av dem kommer gående i korridoren.

Specialistsjuksköterskan Stefan Vesterberg hälsar på Christophe, och berättar om sitt arbete.

– Jag jobbar som omvårdnadsspecialist, eller klinisk specialist, vilket är en ny slags tjänst. Min funktion har varit mycket att utveckla mentorskap för nyanställda, och få kontinuitet i sjuksköterskestaben så att vi inte läcker kompetens. Det hjälper verkligen i jobbet om det fylls på med nya mer seniora som kan lära upp andra, säger Stefan.

– Vackert! Tack så mycket, och bra jobbat verkligen med att attrahera och behålla personal! säger Christophe innan vi går vidare.

Med samarbete kan vi vårda fler

På nästa stopp startar verksamhetschefen Ranjh Hamed med att visa hur den medicinska enheten Lung- och allergisjukdomar är organiserad med delar för öppenvård, slutenvård och forskning i Solna och Huddinge. Väl inne på Lung- och allergimottagningen handlar samtalet om alltifrån hur övergången ser ut för patienterna från barn- till vuxenvård och vilken forskning som bedrivs, till olika behandlingsmodeller och hur vården behöver hjälpas åt i hela vårdsystemet för att kunna ta hand om alla patienter som behöver vård inom lungmedicin och allergologi.

Christophe Pedroletti och verksamhetschefen Ranjh Hamed framför en vägg där medarbetarna har skissat på många idéer för framtiden. Några vanligt förekommande diagnoser på avdelningen är astma, KOL, lungfibros (ärrbildning i och mellan de små lungblåsorna, alveolerna), sömnapné och olika allergisjukdomar. Avdelningen har också ett multidisciplinärt omhändertagande (där olika yrkesgrupper jobbar ihop som ett team runt patienten) av post covid-patienter med kvarstående lungbesvär och patienter med cystisk fibros.

För att stärka de båda specialiteterna och sprida specialistkunskapen till fler inom regionen, jobbar Ranjh och hans kollegor för att läkare som gör sin specialisttjänstgöring inom internmedicin eller allmänmedicin ska förlägga en del av sin utbildning vid sidan av huvudämnet hos dem.

– Vad bra att ni jobbar med frågan på olika sätt. Vi behöver både generalister och mer specialiserade. Då blir det en bra mix. Bra kämpat med köerna, konstaterar Christophe.

En patient som sitter i korridoren och lyssnar hejar på Christophe, som skämtsamt undrar om medarbetarna sköter sig. ”Gud ja, vilken gullig människa jag träffade nyss! Nu väntar jag på nästa.”

Vikten av att behandla tidigt

Vårt sista stopp under dagens verksamhetsbesök är på Mottagning Reumatologi och Dagvården Reumatologi. Jon Lampa som är verksamhetschef för Gastro Hud Reuma, och som tillsammans med Inflammation och åldrandes temachef Carina Metzner har ledsagat oss runt den här timmen, berättar att man inom reumatologin både jobbar med biologiska läkemedel, utreder systemsjukdomar, har slutenvård och dagvård liksom kliniska forskningsenheter både i Huddinge och i Solna.

– För oss är det viktigt att skapa mening, så många vill jobba inom den här specialiteten. Våra sjuksköterskor finns i dag där för patienterna genom hela livet. Vi har inget utflöde av patienter eftersom vi jobbar med kroniska sjukdomar. Men förhoppningen är ju att vi ska kunna ha det i framtiden – nya terapier är på väg, vi jobbar till exempel med cellterapi i dagens reumatologi, så det går framåt, förklarar Jon.

Christophe Pedroletti och Jon Lampa i dagvårdens lokaler som genom fint samarbete delas med hudverksamheten. På dagvården har patienterna tillgång till läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator. Här finns också en infusionsverksamhet (dropp) av antireumatiska läkemedel.
– Ja vi har en fin tradition med forskande sjuksköterskor inom reumatologi, säger Anna Karin Olofsson, vårdenhetschef på Gastro Hud Reuma. Här i samtal med Christophe Pedroletti.

På våningen ovanför dagvården ligger reumatologmottagningen. Här utreder och följer de upp patienter med olika reumatiska sjukdomar. Med ultraljud screenas till exempel 20–25 nya patienter i veckan som har misstänkt ledgångsreumatism, så kallad reumatoid artrit.

Hamed Rezaei, överläkare och sektionschef på Gastro Hud Reuma. Här med Christophe Pedroletti på reumatologiska mottagningen.

– Tyvärr är alla undersökningsrum upptagna just nu. Annars hade jag gärna undersökt dig om du velat, så hade du fått se hur det går till, säger Hamed Rezaei som är överläkare och sektionschef på Gastro Hud Reuma, och visar i stället Christophe olika tekniska utrustningar och berättar mer om verksamheten i stort.

Så börjar tiden ta slut. På vägen ut hejar Christophe på sjuksköterskorna Christa Liewendahl Wigren och Lorans Malek Patehviri som just nu har administrativ tid där de, förutom att vara tillgängliga för läkare och patienter på mottagningen, till exempel svarar på rådgivningsfrågor som kommit in via 1177, signerar provsvar och bokar in patienter.

Sjuksköterskorna Christa Liewendahl Wigren och Lorans Malek Patehviri.

Genom korridorerna tillbaka till sitt arbetsrum sammanfattar Christophe de senaste 90 minuterna:

– Det är mycket som har varit inspirerande i dag. Bland annat betydelsen av tidig behandling för att kunna påverka patienternas sjukdomsförlopp, och på så sätt förhindra att de blir svårt sjuka, till exempel i reumatoid artrit.

– Jag tar också med mig insikter kring hur man kan skapa en framgångsrik bemanning. Hur viktigt det är att göra en noggrann rekrytering, ha en bra introduktion, satsa på att medarbetarna ska få utvecklas och behålla seniora medarbetare i arbetslagen. Seniora som kan lära de mer juniora, utöva mentorskap.

Text och foto: Ylva Hermansson

Tema Inflammation och Åldrande

Tema Inflammation och åldrande omfattar vård inom endokrinologi, gastroenterologi, lungmedicin, njurmedicin, reumatologi, hudsjukdomar och geriatrik. Vården är organiserad i fem medicinska enheter med öppen- och slutenvård i Huddinge och Solna, samt öppenvård på Rosenlunds sjukhus, Södersjukhuset och på Ersta sjukhus.

Temat har en stor öppenvårdsprofil med stark klinisk forskning som är en av de största FoUU-enheterna på Karolinska, vilket ger en stark bas för integreringen av vård, forskning och utbildning.

Läs mer om Tema Inflammation och Åldrande på karolinska.se.